Бил Грос казва, че акциите и дългосрочните облигации са надценени и предрече, че икономиката на САЩ ще бъде изправена пред още трудности.

Акциите са твърде скъпи в сравнение с безрисковите активи и печалбите на компанията, казва "кралят на облигациите".

Съоснователят на Pimco очаква забавеното въздействие на повишаването на лихвените проценти да смекчи потребителските разходи.

"Просто смятам, че въз основа на ниската рискова премия на капитала и относително високите коефициенти на PE пазарът е надценен", милиардерът инвеститор, известен като "Кралят на облигациите", пред Bloomberg.

С други думи, очакваната възвръщаемост от акции и безрискови инвестиции като 10-годишни държавни облигации вече е почти същата, а акциите се оценяват на исторически върхове спрямо печалбите на компанията.

Американският фондов пазар се повиши тази година, подхранван от неистовия шум около изкуствения интелект и растящите надежди, че инфлацията ще намалее, Федералният резерв ще намали лихвените проценти и икономиката ще избегне рецесията. Грос обаче каза, че настоящите оценки все още му се струват прекомерни и отбеляза, че все още не е усетено пълното въздействие на повишаването на лихвите на Фед.

Грос, също така алармира за краткосрочните държавни облигации, които предлагат по-висока възвръщаемост от по-дългосрочните.

Бил Грос: Инвеститори, стойте далеч от Европа!

Бил Грос: Инвеститори, стойте далеч от Европа!

Опитват се да сложат ръка върху парите на частния сектор, за да финансират европейската икономика, смята основателят на инвестиционния фонд PIMCO

"Една процъфтяваща икономика, основана на финанси, не може да се справи добре, ако инвестициите с нисък риск носят повече от инвестициите с висок риск", каза той. "Това е просто изкривена крива на доходност и няма да се отрази добре на икономиката в бъдеще."

Грос също така прогнозира, че икономиката ще се забави, след като получи сериозен тласък от исторически количества фискални стимули през последните години.

"След като това се изчерпа, ще започнем да виждаме ефекта от реална лихва от 2% върху потребителите и потреблението в бъдеще, следователно по-нисък реален БВП и следователно инфлация от около 3%", каза той, цитиран от Insider.

Грос, който се пенсионира през 2019 г., за да се съсредоточи върху управлението на личното си богатство и частна фондация, предупреди, че регионалните банки могат да се сблъскат с повече проблеми след фиаското на Silicon Valley Bank тази пролет. Портфейлите от облигации на кредиторите спаднаха в стойност, след като Федералният резерв повиши лихвите, което изплаши вложителите и предизвика бягства от множество банки.

Гърция върви към "фалит", заяви шефът на PIMCO - Бил Грос

По-малките банки може да са намалили риска си оттогава, "но ако не са го направили, може да имат проблеми", каза Грос.