"Булгаргаз" поиска повишение на цената на газа с почти 5,3% до 150,11 лева за мегаватчас от 1 май. Това става ясно от заявлението на компанията, внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Искането е анализирано от работната група на регулатора и ще бъде обсъдено по време на открито заседание след Великден.

Положението на европейските газови пазари обаче е толкова динамично, че цената може да бъде съществено променена и в двете посоки, коментират експерти. Това вече се случи в последния ден на март.

"Булгаргаз" е платил в долари за руския газ с доставка през април

"Булгаргаз" е платил в долари за руския газ с доставка през април

Доставките на газ по договори обикновено се заплащат предварително

Тогава в КЕВР коментираха, че цената за следващия месец ще се повиши с не повече от 13%, но само за ден природният газ поскъпна толкова рязко, че цената на газа от 1 април всъщност се повиши с 25 на сто.

В заявлението си от газовата компания дават за пример цените на газа с доставка през май на няколко европейски пазара, като търговията се движи в диапазона 105-108 евро за мегаватчас. Към тази цена трябва да бъдат добавени допълнителните разходи и за достъп и пренос, посочват още от "Булгаргаз".

Предложената от компанията цена за българския пазар е в размер на около 77 евро за мегаватчас, също без такси за достъп и пренос до потребителите, както и без акциз и ДДС.

През май "Булгаргаз" няма да черпи газ от "Чирен", става ясно още от доклада на работната група на регулатора по ценовото заявление.

"Булгаргаз" ще иска поскъпване на природния газ с 58%

"Булгаргаз" ще иска поскъпване на природния газ с 58%

Ако такова поскъпване бъде утвърдено, може да се повиши и цената на тока за бита