Производствената активност в еврозоната отбеляза най-слабото си увеличение през ноември от последните две години. Индексът PMI на IHS Markit, който оценява представянето на производствения сектор и се базира на мнението на 3 000 фирми, падна за трети пореден месец, достигайки стойности от 51,8 пункта от октомврийските 52.

Производството в Еврозоната се е увеличило слабо, тъй като търсенето продължава да намалява. Индексът на новите поръчки също пада, а износът намалява за втория месец. Създаването на работни места е най-слабото от септември 2016 г. Индексът за доверието в бизнеса остава непроменено от близо шестгодишното ниско равнище през октомври, главно заради тревогите по отношение на международната търговия и бъдещото на автомобилната индустрия, както и заради политическата нестабилност.

Снимка 393119

Източник: trading economics

"Надеждите, че лошият период ще бъде краткотраен, се противопоставят на настроенията на бизнеса за предстоящата година, които остават сред най-мрачните, наблюдавани след кризата през 2012 г., това предполага, че компаниите се подготвят за още по-слабо търсене през следващите месеци", казва Крис Уилямсън, старши бизнес икономист в IHS Markit.

Най-притеснително е, че най-големите икономики в еврозоната отчетоха най-ниските производствени показатели от всички страни, обхванати от проучването през ноември. Донякъде положителни са резултатите на Австрия и Гърция. 

Снимка 393125

Източник: IHS Markit

Производственият индекс в Австрия се качи на 3-месечен връх, след като през септември и октомври достигна най-ниското си ниво от две години. Също така новите поръчки се повишиха, но темпът на увеличение остана сравнително бавен, заради забавянето в европейската автомобилна индустрия. Производството на стомана възвръща стойностите отпреди кризата през летните месеци. Междувременно темпът на създаване на работни места се повиши от 20-месечното дъно на октомври, въпреки че все още е сред най-слабите, наблюдавани през последните две години.

Снимка 393144

Източник: trading economics

Индексът за производство в Гърция се е увеличил през ноември до 54 пункта от октомврийските 53,1, което сочи за най-бързото нарастване в производствения сектор от май. Стойностите на индекса достигат 8-месечен връх, на фона на по-големите обеми на нови поръчки и по-голямото търсене, поради нарастването на вътрешното търсене. Темпото на създаване на работни места се увеличи с най-бързи темпове от три месеца, един от най-бързите темпове на ръст отчитани от 1999 г.

Снимка 393136

Източник: trading economics

Осбено притеснителни са данните за Италия, третата по големина европейска икономика, която изпитва значителни затруднения в банковия сектор и лошите резултати в производствения сектор допълнително затрудняват страната. Индексът за производството в Италия не е стигал толкова ниски стойности от 4 години. За спада допринесе ниското вътрешно търсене, особено за автомобили, новите поръчки намаляват.

Снимка 393124

Източник: trading economics

PMI индексът в Германия достигна 51,8 пункта, толкова ниски стойности последно страната бележи преди 31 месеца. Новите поръчки падат най- много от 4 години насам. Новите поръчки за износ се свиха най-много от юни 2013 г., главно поради по-ниските поръчки от Китай; производството нарасна само слабо с увеличаването на производството на потребителски и междинни стоки.

Снимка 393121

Източник: trading economics

Производственият индекс във Франция падна до 50.8 пункта през ноември 2018 г. от 51.2 през предходния месец. Това говори за най-слабия темп на ръст на производствената дейност от септември 2016 г. насам, като новите поръчки намаляват за първи път от 26 месеца, а продукцията остава непроменена. Освен това новите поръчки за износ спадат за четвърти път от пет месеца, а фирмите намаляват броя на персонала за пръв път от повече от две години.

Снимка 393122

Източник: trading economics

Индексът за производство в Полша през миналия месец падна под 50- пунктовата граница - разделяща ръст отсвиване, до 49,5 пункта. Стойностите застрашително се насочват към наблюдавания от края на 2014 г. спад.

Според IHS Markit друга негативна изненада се дължи на отслабващото усещане сред износителите, което отразява влошаващото се представяне на германската икономика. Има спад и при подиндексите, описващи заетостта и вътрешните поръчки. Общото ниво на индексите и прогнозите на предприятията за следващите 12 месеца остават на подобни нива като тези от 2013 г., когато полската икономика беше близо до навлизане в рецесия.Забавянето на производствената активност ще продължи през следващите месеци, прогнозират ING. "Ето защо очакваме БВП да се забави от 5,1% до 4,6% на годишна база през 4Q18 и до 3,5% на годишна база през 2019 г.", пишат още те.

Снимка 393138