Години след първото им появяване в Северна Корея все по-евтини и достъпни слънчеви панели дават тласък на потребителската активност и индустрията докато Пхенян се опитва да ограничи влиянието на тежките международни санкции.

Недостигът на електроенергия е постоянен проблем за Северна Корея, а лидерът Ким Чен Ун призова за по-голямо използване на възобновяема енергия като част от стремежа за самодостатъчност, тъй като санкциите са се увеличили в отговор на ядрените и ракетните програми на страната.

Сега все повече домакинства, фабрики и предприятия са оборудвани със слънчеви панели, което води до по-голямо разнообразие от домашна електроника, достъпна във все по-често срещаните частни пазари, известни като jangmadang.

Сред най-популярните продукти са пречистватели за вода, преси за коса и електрически велосипеди, предимно от Китай, но някои от тях се произвеждат в Северна Корея или дори се внасят незаконно от Южна Корея.

"Преди няколко години такива неща, като пречистватели за вода, смесители и оризови печки, се виждаха само в някои ресторанти и богати домакинства, но те стават все по-обичайни, особено в градовете", казва Kang Mi-jin, икономически експерт, който редовно говори с Северна Корея за Daily NK, уебсайт, управляван от мигранти, избягали от страната.

"Някои домове изглеждат точно като обикновен южнокорейски дом от средната класа, с окачен на стената LED телевизор, множество лаптопи и електрически мини коли за бебета."

Потребителска култура

Северна Корея започна да използват слънчеви панели преди няколко години, най-вече за зареждане на мобилни телефони и за осветление на домовет, като резерв при всичката тази нестабилност на предимно хидроенергийната и въглищна национална мрежа.

Освен пазарите, пълни с електронни продукти, има повече чайни, зали за компютърни игри, караоке барове и билярдни зали, отворени по-дълго след преминаването към слънчеви от дизелови генератори, според неотдавнашни посетители и избягали от страната хора.

Такива места за развлечение стават все по-широко разпространени не само в градовете, но и в селските райони, където енергията на мрежата е още по-малко надеждна.

"През нощта, често само онези места, където има слънчеви панели и батерии, имат светлина", казва източник с познания по въпроса.

Използването на панелите се разпространява откакто те бяха използвани във вече затворен междукорейски заводски парк в граничния град Кейсън, който е открит през 2004 година.

"Сега много балкони на апартаментите ги изкарват на слънце през деня, за да събират енергия, така че те са лесно видими, каза източникът.

Частната употреба на слънчеви панели премина от официално забранена, толерирана, до окуражавана от управляващата Работническа партия, която държи строг контрол върху икономиката и населението.

В началото на този месец официалният Rodong Sinmun издаде статия за екип от работници в кооперативна ферма, която спечели слънчеви панели и LED телевизори като награда от партията за надминаване на целта си за производството.

Държавната телевизия също излъчи поредица от доклади за нарастващото използване на слънчева енергия през последната година, включително 17-минутен документален филм от октомври, представящ местно произведени устройства, като високоволтови инвертори и дори преносимо зарядно за електрически велосипеди.

Ким Юн-сунг, изследовател в Института за зелена енергийна стратегия в Сеул, заявява, че стремежът на Севера за вътрешно производство на слънчева техника е стимулиран от санкции, забраняващи вноса на метални изделия.

"Електричеството беше най-големият проблем, но ние постигнахме такава високотехнологична, модерна технология от нищо, която някога беше монополизирана от развитите страни", казва разказвачът на филма, като се позова на инверторите.

Държавните медии включват централната банка, училищата, фабриките и дори фериботите, като изцяло захранвани от слънчеви панели.

"Слънчевият панел ви дава" безплатно"електричество, след като бъде инсталирана веднъж," казма Ким Йънг Хуй, мигрант от Северна Корея  и икономист в държавната банка за развитие на Южна Корея.

"Значи естеството на панелите перфектно се вписва в мантрата на Ким Чен Ун за самодостатъчност - или с други думи, създаването на нещо от нищо".

"Безплатна електроенергия"

Повечето от панелите, продавани на пазарите, са донесени от Китай, а цените са спаднали с до 40% през последните няколко години в условията на глобално пренасищане и нарастващо производство в Северна Корея, твърдят мигранти от страната и експерти.

През 2015 г. по данни на Reuters, малък 20-ватов панел е бил продаван за около 44 долара. Днес 30-ватовата панел - по-широко използваният модел, струва само около 15 долара, казва Канг.

Пхенян не предоставя данни за използването на слънчева енергия, но Канг казва, че около 55% от домакинствата в Северна Корея са оборудвани с панели. Съотношението е по-високо в Пхенян и други градове, както и в граничните райони, където китайските стоки са широко достъпни, казва тя.

Дейвид фон Хипел, старши сътрудник в Института Наутилус, американски мозъчен тръст, заявява, че Северна Корея е внесла общо 29 мегавата слънчеви панели от Китай до 2017 г., позовавайки се на потребителските данни на Пекин.

Според експерти соларната енергия все още представлява по-малко от 0,1% от производствения капацитет на страната, според статистическата агенция на Южна Корея или около 7 700 мегавата от 2017 г. насам.

Пхенян си поставя за цел да увеличи своята възобновяема мощност до 5 000 мегавата до 2044 г., с акцент върху вятърната енергия, според държавните медии.

Панелите играят ключова роля в успокояването на общественото недоволство към режима на Ким по време на хроничен недостиг на енергия и санкции, твърдят мигранти от страната и наблюдатели.