Европейската централна банка (ЕЦБ) представи малко по-отпимистична прогноза за растежа в Еврозоната след заседанието на управителния съвет във Вилнюс днес.

От финансовата институция очакват брутният вътрешен продукт (БВП) на държавите от региона да нарасне с 1,2% през 2019 година, което е с 0,1 процентни пункта над прогнозата, представена през март.

За следващата година обаче от ЕЦБ са по-песимистични. Според очакванията ръстът за 2020 година ще бъде с 0,2 процентни пункта по-малък от очакваното до равнище от 1,4%.

В сравнение с прогнозата от март сега от финансовата институция представиха по-висока такава до 1,3 на сто за 2019 година. От друга страна тази за следващата година беше понижена с 0,1 процентни пункта до 1,4%.

"Няма вероятност за изпадане в дефлация, има много малка такава за влизането в рецесия и няма заплаха за промяна на инфлационните очаквания", коментира по време на пресконференцията след заседанието президентът на ЕЦБ Марио Драги.

Междувременно след като стана ясно, че лихвите ще останат без промяна поне до първата половина на 2020 година , еврото поскъпна спрямо щатския долар с 0,6%. Така до достигна 7-седмичен връх на ниво от около 1,1290 долара за евро.

Лихвите в Еврозоната остават на рекордно ниско ниво до средата на 2020-а

Лихвите в Еврозоната остават на рекордно ниско ниво до средата на 2020-а

Това решиха от ЕЦБ на днешното си заседание