Гърция планира проучване на находища на природен газ в опит да намали зависимостта си от руски газ. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в началото на седмицата. Страната разчита на руски газ за 40% от нуждите си.

След началото на конфликта между Русия и Украйна Европейският съюз се стреми да диверсифицира доставките си на газ и да намали зависимостта си от Русия.

"Ако имаме късмет находища на природен газ, ще успеем да засилим нашата енергийна независимост и сигурност", каза Мицотакис, цитиран от Reuters.

Като цяло ЕС зависи от руския газ за над 40 процента от доставките отвън. Гърция е сред страните членки с голяма зависимост от руските доставки и търси алтернативи.Страната е част от газовия маршрут Азербайджан- Италия през Трансадриатическия газопровод.

Още преди войната Гърция планираше да проучи ресурси от природен газ на територията си, но липсата на политическа воля спря плановете.

Гърция има и за цел да стане газов хъб в средиземноморския регион.

"Гърция има значителен потенциал да играе ролята на електроцентрала, като входна точка за газ от Източното Средиземноморие, или в краткосрочен план чрез LNG", заяви Мицотакис миналата седмица по време на среща с еврокомисаря по енергетиката.

Миналата седмица Гърция заяви, че ще удвои производството си на въглища през следващите две години, за да намали използването на руски природен газ.