Недостигът на квалифицирани работници в Германия е нараснал до нов исторически връх през юли и засяга 49,7% от компаниите в страната, показва проучване на водещия икономически институт Ifo, предаде БНР.

"Все повече и повече компании трябва да съкратят бизнеса си, защото просто не могат да намерят достатъчно персонал", отбеляза Стефан Зауер, експерт по пазара на труда в института Ifo. Той предупреди, че в средносрочен и дългосрочен план този проблем вероятно ще се задълбочи.

Представете си: Германия да въведе българския лев?

Представете си: Германия да въведе българския лев?

"Modern Diplomacy" се спира на готовността на българите да приемат еврото. А автор на германския "Ди Велт" се размечтава и дава една странна идея: ако еврото продължи да се обезценява, Германия да въведе българския лев.

Доставчиците на услуги бяха засегнати най-тежко, като през юли 54,2% съобщават за недостиг на квалифицирани работници. В производствения сектор 44,5% от участниците в проучването се оплакват, че им липсват квалифицирани кадри.

Предстои ли нова вълна от турска емиграция към Германия?

Предстои ли нова вълна от турска емиграция към Германия?

Ще се повтори ли 1961 година?

Общо 41,9% от предприятията за търговия на дребно съобщават за недостиг на квалифицирани работници, както и 39,3% от строителните компании и 36,3% от търговците на едро, показват още данните на Ifo.