Растежът се забавя за редица големи световни икономики и вероятно е време за инвеститорите да се подготвят за по-лоши времена. За това предупреждават от Международния валутен фонд (МВФ) в свой доклад, публикуван във вторник и цитиран от CNBC.

"Въпреки че растежът все още е подкрепен, глобалните финансови условия започнаха да се затягат", посочват експертите в документа.

По думите на директорът на МВФ за Близкия Изток и Централна Азия Джихад Азур ситуацията в световен план се променя и се появяват нови рискове. "Все още се радваме на високо ниво на растеж, но от друга страна този растеж е плаващ", допълва той.

От Фонда посочват, че по-високите лихви в САЩ, по-силният долар и волатилността на финансовия пазар упражняват натиск върху развиващите се и върху развитите икономики.

Експертите от международната организация прогнозират на някои от най-големите икономики в света. Очакванията са за растеж през 2018 - 2019 на ниво от 3,7%.

В случая със САЩ прогнозата за растежа на брутния вътрешен продукт за 2018 година остава непроменена - на ниво от 2,9%. Тази за 2019 година обаче е ревизирана до 2,5 на сто на фона на търговската политика на Вашингтон.

"Реалният БВП за Еврозоната ще се забави до 1,9% през 2019 година при 2,9% за 2018 година. Растежът ще се свие и във Великобритания", допълват от МВФ.

Според доклада митата на Щатите срещу Китай ще са причина за спад при БВП и на втората по големина икономика до 6,2 на сто през следващата година от 6,6 за 2018 година и 6,9 на сто през 2017 година.