През септември храните в САЩ са поскъпнали средно с 4,6% спрямо същия месец на миналата година, като това е най-високият резултат по този показател, регистриран от декември 2011 г. насам, сочат данни на американското Бюро за трудова статистика. Индексът на потребителските цени се е повишил през септември с 5,4% на годишна база, като поскъпването само на енергоносителите с 24,8% е дало по-силно отражение от храните за резкия му ръст.

С най-голяма заслуга за повишаването на индекса за храните са месата, рибата и яйцата, отбелязва sinor.bg. Потребителските цени на свинското са скочили с 12,7% спрямо септември 20202 г., на птичето месо - с 6,1%, на рибата и морските продукти - със 7,1%. Яйцата са поскъпнали с 12,6%, а говеждото - с цели 17,6%.

Далеч по-скромно е повишението за безалкохолните напитки (3,7%), плодовете и зеленчуците (3%), зърното и тестените продукти (2,7%) и млечните и свързаните с тях продукти с едва 0,6%.

Ускоряващата се инфлация при хранителните стоки отразява липсата на баланс между търсенето и предлагането, породено от пандемията от коронавирус и довело до сериозни смущения във веригите за доставки, обявиха наскоро от Федералния резерв на САЩ и Международния валутен фонд.

Анализатори коментират, че положението продължава да се влошава и че не се очаква тенденцията да се промени през следващите няколко месеца, а това само ще стимулира допълнително повишаването на цените на храните.

"Ускоряващото се поскъпване е следствие от пандемията, напоследък най-вече от бързо разпространяващия се вариант "Делта" на коронавируса, а това накъса допълнително веригите за доставки и се отрази в мащабен дефицит на стоки и в повишаване на цените", заяви Марк Зенди, старши икономист в подразделението на кредитната агенция Moody's за икономически изследвания и консултантски услуги.

Зенди изтъкна и въздействието на пандемията върху пазара на труда, довело до повишаване на разходите за работна ръка и нарушаване на производствения процес в част от преработвателните предприятия, което на свой ред се отрази в поскъпване на продукцията. Според него с отшумяването на пандемията пазарът на труда и веригите за доставки ще възстановят нормалната си работа и това ще укроти инфлацията до обичайните ѝ нива.