Японската икономика ще се свие с най-бързи темпове от десетилетия насам до март 2021 г., показва проучване на Reuters.

Третата най-голяма икономика в света може да се свие 5,3% през тази фискална година, показва анкета, проведена сред над 30 икономисти, най-голямото свиване откакто се водят сравними данни от 1994 г.

Много от анкетираните прогнозираха, че следващите стъпки на Bank of Japan (BOJ) ще бъдат свързани с финансово стимулиране, но не виждат пандемията да предизвика криза в банковия сектор през тази година.

Япония се подготвя за най-лошия следвоенен икономически спад

Япония се подготвя за най-лошия следвоенен икономически спад

Третата по големина икономика в света се сви с 2,2% през първото тримесечие

Икономиката ще нараства с годишен темп от 10% през текущото тримесечие на календарната 2020 година, след като през второто тримесечие се е свила с 23,9%, показва проучването.

"Може да са нужни две до три години, за да се върне икономическата активност в Япония до нормални нива, тъй като вероятно пазарите й в чужбина продължават да страдат от разпространението на вируса", казва Ацуши Такеда, главен икономист в Itochu Research Institute.

Две трети от анкетираните икономисти очакват Япония да състави следващия си пакет стимули за тази година, за да облекчи натиска върху компаниите и домакинствата. Досега Япония реализира два пакета на обща стойност 2,2 трилиона долара.

Арата Ото, пазарен икономист в Societe Generale Securities Япония, очаква следващият пакет стимули да е на стойност от около 1-2% от брутния вътрешен продукт на страната.

В световен мащаб над 12 милиона са заразени от коронавируса, а над половин милион души са загинали. В Япония са заразени над 21 000 души, а над 900 са жертвите на заболяването.

Япония инжектира още $1 трилион в спасяването на икономиката си

Третата по големина икономика в света инжектира още $1 трилион в спасяването си

Разходите ще бъдат покрити с пускането на нова емисия дълг

Над половината от анкетираните икономисти казаха, че очакват BOJ да разшири стимула си, като някои твърдят че ще се случи тази година.

Основните потребителски цени в Япония ще спаднат с 0,4% през тази фискална година и ще нараснат с 0,3% през следващата, показва проучване.