Испания - една от най-популярните дестинации за европейските туристи, е изправена пред летен сезон, за който се очаква рекордно ниска посещаемост. Особено от ключов за индустрията в страната пазар.

Германия, която е най-големият такъв за европейския туризъм, официално обяви датата, на която ще вдигне ограниченията за пътуване за своите граждани. Министърът на външните работи на страната Хайко Маас потвърди, че ограниченията за пътуване ще бъдат вдигнати на 15 юни, като това е добра новина за 27 държави в Европейския съюз (ЕС), заедно с Исландия, Лихтенщайн и Швейцария.

Засега обаче този списък изключва Испания и Норвегия, пише Cinco Días. По думите на Маас забраната за пътуване до двете държави ще бъде премахната по-късно.

Това потвърждение от Берлин дойде в момент, в който Италия - другата силно потърпевша страна от епидемията и основен конкурент на Испания в туристическата индустрия, отвори границите си.

От местното издание обаче посочват, че истинската конкуренция за страната през тази година ще бъдат Гърция, Малта, Португалия и Хърватия, които покриват минималните изисквания на германските власти за свободно пътуване там - минимален брой заразени с коронавирус и сваляне на карантината за пристигащите от страната посетители.

Гърция се изправя срещу Испания и Португалия в "борбата" за германските туристи

Гърция се изправя срещу Испания и Португалия в "борбата" за германските туристи

През миналата година в южната ни съседка е посрещнала 4 милиона германски туристи

Това позволи на четирите държави да подновят отново продажбите на пътувания и ваканционни пакети и да се възползват от затруднената ситуация на индустрията в Испания, която все още трябва да изгради стратегията си за това как да гарантира сигурността на големите туристически групи, пристигащи традиционно всяка година от Германия, Франция и Великобритания.

По-сериозният проблем за страната остава задължителната карантина за чуждестранните посетители, която ще продължи да бъде в сила поне до 21 юни, до когато е обявено и извънредното положение в страната.

Испания е изгубила €7 милиарда приходи от туризъм за месец

Една от най-посещаваните страни в Европа е изгубила €7 милиарда приходи от туризъм за месец

Април на практика е бил нулев за страната откъм чуждестранни посетители