Германия планира да увеличи минималната работна заплата в страната. Това стана ясно, след като три политически партии постигнаха съгласие да сформират ново правителство следваюата седмица. То трябва да бъде оглавено от социалдемократа Олаф Шолц, който ще наследи Ангела Меркел като канцлер, пише CNN.

Мярката за вдигане на заплатите ще засегне почти 2 милиона служители в най-голямата европейска икономика. Страната планира да повиши минималната заплата, която сега е 9,60 евро на час, до 12 евро на час.

Около 5% от работещите в страната са на минимална заплата. Това заявява икономистът от ING Карстен Бжески.

Това не е първата идея за повишаване на минималната ставка, която беше увеличена до 10,45 евро на час, но мярката влиза от юли 2022 г. В текста на коалиционното споразумение не се посочва кога ще влезе в сила по-голямото увеличение.

Според икономистът на UBS Феликс Хюфнер тази мярка трябва да "насърчи общия растеж на заплатите" в германската икономика.

Германия отчете най-високата си инфлация от близо 30 години насам

Германия отчете най-високата си инфлация от близо 30 години насам

Потребителската инфлация в Германия се ускори до 4,1% на годишна база през септември

Централната банка на Германия критикува решението и обяви, че това "тревожно".

Инфлация

Инфлациятата в страната през октомври е 4,5%, или най-високата от почти три десетилетия. Сред основните причини за това са цените на енергията, които се отразиха и на цената на храните и услугите.

Най-голямата европейска икономика продължава да се възстановява от Covid кризата, а компаниите в страната се борят с недостига на доставки и растящите производствени цени.

За първи път Германия въвежда минимална работна заплата от 8,50 евро на час през 2015 г. Тя е сред най-високите в Европейския съюз.