Националната авиокомпания на Сингапур Singapore Airlines се надява да стане първата в света, която ще ваксинира всички членове на екипажа си срещу Covid-19, пише CNN.

Според Singapore Airlines правителството на страната е предложило безплатни ваксини за всички членове на екипажа - пилоти, стюардеси и всички служители, чиято работа изисква контакт с пътници. Страната е закупила ваксината Pfizer.

Около 5200 служители на авиокомпанията вече са заявили, че имат желание да бъдат ваксинирани. Имунизациите ще започнат след няколко дни.

"Благодарни сме на правителството, че счита авиационния сектор за приоритетен при ваксинацията. Това показва важността и решаващата роля, която играем за икономическото възстановяване на Сингапур", заяви главният изпълнителен директор на авиокомпанията Го Чун Пхонг.

Министърът на транспорта на Сингапур и Пхонг бяха сред първите, които се ваксинираха в страната.

След ваксинацията членовете на екипажа няма да бъдат бъдат подложени на толкова строг контрол, както досега. Ще отпаднат например тестовете за COVID след завръщане от чужбина.

Мерките на Сингапур по отношение на коронавируса до голяма степен дадоха резултат заради затварянето на границите. По данни от университета "Джон Хопкинс" страната има 59 113 потвърдени случая на вируса и само 29 смъртни случая.

Преди седмица годишнната класация на Henley Passport Index, която следи кои са най-влиятелните паспорти в света, класира Сингапур на второ място - едва на крачка зад Япония. Жителите на Сингапур могат да пътуват в 190 страни без да се нуждаят от виза.