Основният доставчик на Stellantis, Volkswagen, Tesla и Ford - компанията Forvia планира да съкрати до 10 000 работни места в Европа през следващите пет години. Компанията произвежда интериори, изпускателни системи, фарове и друго оборудване за автомобили.

Тази новина идва на фона на друга, че големият автомобилен доставчик Continental съкращава работната си сила със 7 150 работни места, предава Elektrek.

Осмият по големина автомобилен доставчик в света Forvia, заяви, че планира да намали своята работна сила от 75 500 души с 13%, включително съкращаване на работни места в дъщерната компания Hella, която произвежда осветление и други части за автомобили. Това е част от новия план, наречен "EU-Forward" за намаляване на разходите и повишаване на конкурентоспособността.

За 2023-а Forvia отчете продажби от 27,25 милиарда евро, а година по-рано те бяха 24,57 милиарда евро. Forvia се върна към печалба след COVID-19, но остава задлъжнял.

Шефът на Volkswagen: Вече не сме конкурентоспособни

Шефът на Volkswagen: Вече не сме конкурентоспособни

VW планира съкращения на работни места, за да бъде в крак с лидерите при електромобилите

Предполага се, че ходът е част от план за намаляване на зависимостта от Китай, където компанията прави 27% от продажбите си и по-голямата част от печалбите си, се казва в доклада.

Компанията обяви че ще съкрати работни места в цяла Европа, а именно във Франция, Германия, Полша, Испания и Чехия. "Това ще засегне всички локации, но не по един и същ начин", каза финансовият директор на Forvia Оливие Дюран. "Имахме спад на европейския пазар и не виждаме възможен напредък в краткосрочен или средносрочен план. Имаме редица обекти, които не работят на пълен капацитет."

Планът "EU-Forward" ще фокусира и върху ускоряването на внедряването на изкуствен интелект, оптимизирането на инвестициите и разходите за научноизследователска и развойна дейност и разработването на нови технологии.

За тази година Forvia си поставя за цел продажби между 27,5 и 28,5 милиарда евро.