От началото на 2023 г. до момента Национална компания "Индустриални зони" е привлякла четири нови български компании с проекти на обща стойност от 20 млн. лева. Това обяви в интервю за БТА изпълнителният директор Константин Палавеев.

Компанията управлява 13 индустриални зони в цялата страна с обща площ над 8 милиона квадратни метра. Действащите са в София, Бургас, Видин, Русе, Стара Загора, Телиш, Свиленград и Варна, а "в развитие" са тези в Кърджали, Симитли, Карлово, Суворово и София-Запад, става ясно от сайта на дружеството.

Летище Стара Загора може да се превърне в най-новата индустриална зона у нас

Летище може да се превърне в най-новата индустриална зона у нас

Кметът Живко Тодоров ще иска от икономическия министър прехвърляне и преобразуване на терените

Към момента на етап предварителни преговори се намират проектите на шест компании със заявления за инвестиционни намерения в различни индустриални зони, посочи Палавеев. Той отбеляза, че за същия период на 2022 г. също са били сключени 4 окончателни договора за инвестиции.

"Има постоянен интерес от страна на местни и чуждестранни инвеститори към управляваните от НКИЗ проекти, като се наблюдава засилен интерес от страна на азиатски компании. Традиционно голям интерес към реализиране на проекти в България проявяват инвеститори от Германия и Турция", обясни той.

Подобрения край Божурище (и не само)

Индустриален парк София-Божурище е сред най-важните в портфолиото на компанията. Сега нейното ръководство работи за изграждане на довеждаща пътна инфраструктура, допълнителни електрозахранване и вода за индустриални нужди.

По думите на Палавеев новата връзка с бул. "Царица Йоанна" в момента е на етап анализ на трафика и от началото на следващата година може да започне работата по подробен устройствен план за необезпечената част от трасето.

Multivac, която инвестира 50 милиона лева в Божурище

Германската компания, която инвестира 50 милиона лева в Божурище

Тази година дружеството добавя нови 12 милиона лева в разширяване на производството си

Ще се оптимизира и светофарната уредба на бул. "Европа", като се търси вариант и зоната да се обслужва от линия на обществения транспорт. Междувременно се планира нова подстанция, която да обезпечи нуждите от ток на предприятията.

Именно индустриалната зона край Божурище, както и тази във Видин са избрани от Съвета на директорите на НКИЗ и свързани с тях проекти ще кандидатстват за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. По друга процедура - Концепцията за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ), финансирана чрез безвъзмездна финансова помощ от европейските фондове за периода 2021-2027 г., ще се търси подкрепа за Индустриален парк Карлово.