Нова индустриална зона на площ от над 2000 дка на мястото на старото летище - за това ще преговаря кметът на Стара Загора Живко Тодоров с министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов. За да се реализира проектът, терените трябва да бъдат прехвърлени от ведомството.

Контекст: Летище Стара Загора е първото гражданско летище в България, като историята му започва още преди Втората световна война - през 1937 г. Разположено е в землището на днешния кв. "Колю Ганчев", на по-малко от 5 км от АМ "Тракия". Полосата му е дълга 2550 м, площта на имота е около 2110 дка. Използвано е и за военни цели - до 2000 г. на него са базирани вертолети Ми-24.

Французи готови да инвестират в летище Стара Загора

Французи готови да инвестират в летище Стара Загора

Идеята на строителната компания е след ремонта на аеропорта да кацат частни самолети, да има VIP терминал и училище за пилоти и парашутисти

Въпреки доброто си географско разположение и наличието на лиценз за обслужване на международни полети, състоянието на пистата и прилежащите съоръжения на аерогарата през годините се влошава на фона и на почти пълното спиране на вътрешните полети след края на 80-те. Така през 2007 г. лицензът е отнет, а към 2009 г. Летище Стара Загора на практика не функционира.

Китайци хвърлиха око на Летище Стара Загора

Китайци хвърлиха око на Летище Стара Загора

Според областния управител на Стара Загора Недялко Недялков проектът е приоритет за българското правителство, което работи усилено за създаването на проектна компания и привличане на инвеститор за строеж на карго летище

След 2010 г. започва работа по програма за превръщането му в международен карго терминал за цяла Югоизточна Европа. Проблеми със собственици на частни имоти и нисък инвеститорски интерес обаче осуетяват този план. През 2016 г. тогавашният екип на Министерството на икономиката предлага окончателно закриване на летището превръщането на терена в индустриално-икономическа зона.

Снимка 625124

Източник: БАТА-АГРО

Това не се е случило и до днес, като през последните години на пистата на аерогарата се провеждат изложения на земеделска техника.

Детайли: Пред журналисти старозагорският кмет Живко Тодоров и екипът му посочиха, че има интерес от страна на инвеститори за реализиране на проекти в общината, но тя не разполага със свободни площи с изградена инфраструктура, тъй като капацитетът на съществуващите индустриални зони е запълнен.

Нова икономическа зона ще има край София - профилирана в автомобилостроене

Нова икономическа зона ще има край София - профилирана в автомобилостроене

Тя ще е разположена на мястото на бившето военно летище в село Доброславци

Разпродадени са, например, всички 110 дка терени в учредената през 2018 г. Индустриална зона "Загоре", като те са закупени от 3 чуждестранни и 5 български компании. Общата инвестиция е за 143 млн. лева, а работните места, които ще се създадат са 1237, отчете изп. директор на зоната Радослав Танев, цитиран от БНР.

Превръщането на бившето летище в индустриална зона е жизненоважно за града и в контекста на "Зелената сделка", подчерта Тодоров.

Край Благоевград се предвижда изграждане на индустриална зона

Край този голям български град се предвижда изграждане на индустриална зона

Планира се първата част да бъде разположена на около 650 дка

Междувременно ще се търсят и варианти за разширяване на зона "Загоре".