Износът от Япония през юли е намалял за първи път от близо 2 години и половина заради свитото търсене, предаде "Ройтерс". Всичко това се случва на фона на отслабване на ключови пазари като Китай и така допълнително се засилват опасенията от глобална рецесия.

Контекст: Япония е третата по големина икономика в света, като тя разчита силно на износа за подобряване на представянето си, след като повишаващите се цени удариха по търсенето в страната.

Уорън Бъфет разширява бизнеса си в Япония, благодарение на... Китай

Уорън Бъфет разширява бизнеса си в Япония, благодарение на... Китай

Ораколът от Омаха отново е с една карчка напред

Детайли: Според данните на Министерството на финансите, износът е спаднал с 0,3% на годишна база през юли. Това все пак е по-добре от прогнозите на икономистите, но е сериозно свиване спрямо предходният месец, който беше с 1,5% по-добър от юни 2022 г.

Сериозен фактор са проблемите в Китай, който е основен експортен пазар за Япония. Износът в тази посока е спаднал с цели 13,4% заради сектори като автомобилостроенето, металургията и електрониката.

САЩ са ключов геополитически партньор на Япония, но по-малък пазар за нейната продукция. Износът натам расте с 13,5% до рекордни нива заради електромобилите и авточастите.

Япония разширява забраната за износ на автомобили за Русия

Япония разширява забраната за износ на автомобили за Русия

Тя се отнася за нови и употребявани коли, както и за електрически и хибридни превозни средства

Още нещо: Японският внос също намалява - с 13,5% през юли, а търговският баланс вече е на половин милиард долара дефицит при очакване да се регистрира излишък.

Според експерти централната банка на Япония ще трябва да избягва всякакви опити за нормализация на монетарната политика на този етап - след като миналия месец направи стъпки за по-свободно повишаване на лихвените нива.

Сега обаче изглежда твърде вероятно растежът на икономиката рязко да се забави.