Цените на петрола леко спадат в четвъртък сутринта. Продължаващите опасения относно забавящата се икономика на Китай и потенциалните рецесии в САЩ и Европа оказват негативен натиск върху петролните пазари.

Фючърсите на европейския петрол Brent се стабилизираха над 76 долара за барел, след като бяха изправени пред повишена волатилност по-рано през седмицата, докато търговците претегляха перспективата за по-строги доставки срещу опасенията за отслабване на глобалното търсене. Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, обяви през уикенда намерението си да намали производството с 1 милион барела на ден до 9 милиона барела на ден през юли, което е най-ниското ниво от години на фона на усилията за повишаване на цените на суровината, пише Тrading Еconomics.

Данните на Министерството на енергетиката на САЩ, публикувани предишния ден, показаха увеличение на запасите в терминала в Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван на Nymex, с 1,7 милиона барела за седма поредна седмица. Освен това запасите от бензин в САЩ са се увеличили с 2,74 милиона барела.

Днес, към 9:17 часа българско време цената на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се понижи с $0,15 , до $76,79 за барел. В сряда европейския еталон поскъпна с $0,66 (0,9%) до $76,95 за барел.

Юлските фючърси за американския петрол WTI в същото време на Нюйоркската стокова борса са по-скъпи с $0,01 , до $72,54 за барел. В резултат на предходната сесия тези контракти поскъпнаха с $0,79 (1,1%) до $72,53 за барел.

Като цяло стоковите запаси от петрол в Съединените щати миналата седмица са намалели с 452 000 барела, съобщи Министерството на енергетиката. Експертите прогнозираха средно увеличение от 1,5 милиона барела.

Търговците обърнаха внимание на използването на капацитета на рафинериите в САЩ, което се повиши с 2,7 процентни пункта миналата седмица до 95,8%, най-високото ниво от 2019 г. насам. Тези данни бяха приети като сигнал за възможно увеличение на търсенето на бензин и дизелово гориво предвид началото на автомобилния сезон.