Цените на петрола растат в четвъртък сутринта подкрепи от коментари на енергийния министър на Саудитска Арабия и за сметка на отслабващия долар.

Априлските фючърси за сорта Brent поскъпват днес с близо 1 процент до $64,97 за барел. Контрактите за американския еталон WTI в същото време се търгуват на ниво $61,37 за барел, с 1,27 процента над цената при закриване на търговията в сряда.

През вчерашната сесия динамиката на петролните цени смени посоката от последните дни и Brent поскъпна с $1,64 (2,6%), до $64,36 за барел, а WTI - с $1,41 (2,4%), до $60,60 за барел.

За ОПЕК е по-добре да има неголям дефицит на петролния пазар, отколкото да се излезе от споразумението за ограничаване на добива предсрочно, заяви министърът на енергетиката на Саудитска Арабия, Халид Ал Фалих на пресконференция в сряда.

Той добави, че участниците в пакта ОПЕК+ , вкл. Русия, в най-билзко време са длъжни да обсъдят и преразгледат целевите показатели на споразумението, сред които и средните търговски запаси от петрол за пет години.

Говорейки за риска от нарастването на предлагането на петрол то страна на САЩ, Ал Фалих каза, че не вижда в това повод за напрежение, пише Ройтерс.

По данни на Управлението за енергийна информация на САЩ, запасите в страната през миналата седмица с са се увеличили с 1,84 млн. барела, при прогноза за ръст то 3 млн. барела. Същевременно запасите от бензин са скочили с 3,6 млн. барела, при прогноза за увеличение от 1,5 млн. барела.

Обемът на добива в САЩ през миналата седмица е нараснал до 10,27 милиона барела на денонощие.