Ще настояваме Пловдивският панаир да не се приватизира по закона за приватизацията, заяви днес Йордан Радев - изпълнителен директор на Международен панаир - Пловдив, на пресконференция в навечерието на поредното есенно издание на форума.

Имаме интерес приватизацията да се изпълни по закона за ценните книжа и фондовите борси, тъй като и Община-Пловдив държи да участва в приватизацията. Панаирът се нуждае от свежи капитали и това е добре дошло за нас, допълни Радев.

Още през 2003 г екипът на международния форум е изготвил стратегия за развитие и преструктуриране, базирана на опита на 50-те най-големи панаирни палати в света.

Там обикновено 10% е държавното участие, 8% е частното и останалите акции са под формата на общинско или смесено държавно-общинско участие.

Вече приключва разглеждането на акциите за реституционните претенции към панаира и би могло чрез преструктуриране капитала на дружеството, да се пристъпи към процедурата за приватизация чрез борсата.

Предложението на главния мениджърски състав на панаира е за 51% държавно участие в бъдещото дружество и участие на Община-Пловдив чрез апорт в капитала.

На 25 септември в Панаирното градче в Пловдив започва 62-ият Международен технически панаир.

 Най-големият панаирен комплекс в Югоизточна Европа отваря врати за ЕСЕН 2006 с пълна ангажираност на изложбените си площи при голям интерес на български и чуждестранни фирми.

- УЧАСТНИЦИ - 3548 фирми  (378 повече от 2005-а)

- ИЗЛОЖБЕНИ ПЛОЩИ - 115 000 кв. м (20 332 кв. м повече от 2005-а)

- Изложители от България - 1353

- От други страни, в това число и представени - 2195

- ДЪРЖАВИ - 49

Турция ще е страна партньор на 62-я Международен панаир.

Тази година златните медали на панаира ще се раздадат по-рано, още на 27 септември, сряда, предвид големия интерес към наградените фирми.

Така организаторите дават възможност да се сключат инвестиционни и партньорски сделки още в рамките на панаира.

62-тото издание ще бъде закрито на 30 септември.