Германските търговци на дребно приключиха първата половина на 2022 г. с най-резкия спад на продажбите на годишна база от близо три десетилетия досега, Инфлацията, войната в Украйна и пандемията от коронавирус са в основата на спада. Това става ясно от данни на Федералната статистическа служба.

Продажбите на дребно през юни са намалели с 8,8% в сравнение със същия месец на миналата година - това е най-големият спад от началото на статистиката през 1994 г. Според анализатори на Reuters предстои спад от 8%.

Продажбите на дребно неочаквано се понижиха в сравнение с предходния месец: през юни те падат с 1,6% в реално изражение спрямо прогнозите на анализаторите за ръст от 0,2% в проучване на Reuters.

Продажбите на дребно на храни отбелязват спад от 1,6% в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-високите цени на хранителните стоки и увеличението на продажбите в ресторантите според Федералната статистическа служба.

Междувременно инфлацията в Германия може да надхвърли 10% до края на тази година, ако доставките на газ от Русия бъдат прекратени напълно, заяви ръководителят на "Дойче банк" Кристиан Севинг пред "Франкфуртер Алгемайне цайтунг".

Ако се спрат доставките, това би оказало значително влияние върху икономическия растеж на Германия" и в такъв случай страната определено ще тръгне към рецесия". Ако доставките не бъдат спрени, то нивото на инфлация от ще е около 8%.

Ръководителят на Дойче банк предупреди, че най-големите перипетии предстоят. "Ако месечните разходи надвишават приходите, хората ще потребяват по-малко и положението в Германия ще се влоши още повече", предупреди Кристиан Севинг.