Промишленото производство на Франция нарасна повече от очакваното през месец октомври. Това се дължи на възстановяването на автомобилната и фармацевтичната индустрии, пише Reuters, позовавайки се на данни от Националния статистически институт (INSEE) на страната.

Според официалната статистика промишленото производство на Франция е нараснало с 0,4% през октомври в сравнение с предходния месец септември.

Резултатът надхвърля очакванията на икономическите анализатори, които прогнозираха увеличение с 0,2% през октомври.

Разбивка на данните показва, че производството на автомобили е скочило с 3,4%, заличавайки намалението от предния месец, което възлизаше на същата стойност. Фармацевтичната продукция регистрира ръст с 8,3%, след като през септември се повиши с 2,5%.

Това свидетелства, че индустриалната база на Франция започва последното тримесечие на годината на стабилна основа, което е в съответствие и с последните проучвания на доверието.

Френските производители също информират, че виждат прилично търсене въпреки напрежението в търговията и по-бавния глобален растеж.

Въпреки това обаче Банката на Франция прогнозира в понеделник, че икономическият растеж на втората по големина икономика в еврозоната ще спадне през последното тримесечие на годината до 0,2% от 0,3% през предходното трето тримесечие.