Румъния е одобрила законови изменения, които ще позволят големи офшорни петролни и газови проекти в Черно море. Това ще допринесе за осигуряване на енергийна ефективност независимост на страната, предаде Seenews. Законът трябва да бъде обнародван от президента Клаус Йоханис.

След гласуването Сенатът, който е най-висшата камара на парламента, измененията бяха разширени, за да позволят на правителството да наложи временни ограничения както върху цената, така и върху продажбата на вътрешния добив на природен газ.

Според новото законодателство румънската държава ще има право на предимство и ще получава около 60% от приходите, генерирани от офшорни газови проекти. Останалите 40% от приходите ще отидат за инвеститори, като петролната и газова група OMV Petrom и производителя на природен газ Romgaz - те ще си партнират в офшорния газов проект Neptun Deep.

Новият закон премахва ограниченията за износ на природен газ, освен в извънредни ситуации.

"Това най-вероятно е най-важната стъпка, която правим по пътя към енергийната независимост. С инвестициите в Черно море Румъния ще стане енергийно независима, ще произвеждаме повече природен газ, отколкото консумира, а излишъкът ще може да бъде изнасян в чужбина. Румъния може да стане регионален доставчик на енергия.", заяви министърът на енергетиката Върджил Попеску в публикация в социалните мрежи.

По думите подобна стъпка защитава националните интереси на Румъния, "така че в случай на енергийна криза да можем да се намесим и да пренасочим газ към вътрешния пазар и можем да наложим контрол върху двустранния договор", добави той.

Преди промените законът предвиждаше половината от природния газ, добиван от офшорните периметри в Черно море, да се продава на вътрешния пазар.

В началото на май Romgaz обяви, че е подписал договора за придобиване на 50% дял на Exxon Mobil в черноморския офшорния проект Neptun Deep за 1,06 милиарда долара (1 милиард евро). Очаква се сделката да приключи през второто тримесечие на 2022 г.