Русия, Индия и Иран през ноември ще поведат среща, на която ще обсъдят създаването на международен транспортен коридор "Север - Юг", съобщава иранският телевизионен канал Press TV, цитиран от rns.online.

Отбелязва се, че транспортният коридор "Север - Юг" с дължина 7,2 хиляди километра ще стане най-евтината и кратка алтернатива на Суецкия канал. Проектът ще включва както железопътен маршрут така и морски преходи.

Предвижда се този транспортен коридор да позволи движението на стоки по море от Индия до иранския град Бендер-Абас, разположен на Персийския залив. След това товарите ще се отправят по ж.п линия до друг ирански град Бендер-Ензели, който се намира на брега на Каспийско море и от там по вода до руския град Астрахан. От Астрахан стоковият поток се отправя с железопътен транспорт към Русия и Европа.

Този маршрут, посочва тв каналът, позволява да се съкрати времето и стойността на превозите с 30-40 на сто. В сравнение със Суецкия канал този транспортен коридор, например, може да съкрати времето за доставки на товари от индийския Мумбай до Москва с около 20 дни.

Очакваният обем на превозваните по този коридор товари се оценява на 20 до 30 милиона тона годишно.