До есента ще е приключила работата на сръбска територия по новата газова връзка с България, заяви енергийният министър на западната ни съседка Дубавка Дедович, цитирана от местни медии.

"На сръбска територия 43% от работата по връзката Ниш - Димитровград е приключена, вървим пред графика. Общо 93% от тръбите са доставени, 80% вече са на трасето", посочи тя.

От друга страна: В Сърбия работят по трасето от февруари 2022 г. с надеждата в средата на годината 170-километровият газопровод да заработи в средата на 2023 г.

У нас обаче работата започна година по-късно.

Започва строителството на газовата връзка между България и Сърбия

Започва строителството на газовата връзка между България и Сърбия

Проектът, който е от европейски значение, се очаква да бъде завършен до края на годината

Контекст: Сърбия в момента разчита на газови доставки от Русия през "Турски поток". Тръбата му е на практика изцяло резервирана за "Газпром", което е потенциален проблем след избухването на войната в Украйна. Затова и западната ни съседка разширява инфраструктурата си, за да може да работи и с други доставчици.

Тръбата, която сега ще свърже газопреносната ѝ система с българската, ще позволи доставки на азерски газ както за Сърбия, така и за Унгария.

Сърбия ще получава газ и през Северна Македония

Сърбия си намери още един доставчик на природен газ

Двете страни подписаха меморандум за изграждането на газопровод

Следващият ход на Белград в енергетиката е нова връзка със Северна Македония - за достъп до газ, разтоварен на гръцките LNG терминали.