Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп поиска от Конгреса 1,5 милиарда долара за период от 10 години, за да бъде създаден нов национален запас от уран. Като довод от администрацията посочват, че подсилването на производството на уран в САЩ на фона на по-евтиния внос е жизненоважен въпрос за енергийната сигурност на страната.

Това обаче не се харесва на всички. Някои демократи законодатели и пазарни анализатори от целия политически спектър обвиняват, че общата цел на администрацията на Тръмп е да помогне на няколко уранови компании, които не могат да се конкурират на световния пазар.

Търсенето на ядрено гориво изчезва в световен мащаб след бедствието в електроцентралата във Фукушима през 2011 година. Междувременно производството на уран в САЩ спадна с 96% през последните пет години, съобщи Американската администрация за енергийна информация.

Най-големият производител на уран в света не вижда надежда за ядрената енергия

Най-големият производител на уран в света не вижда надежда за ядрената енергия

Не се очаква скоро глобалният пазар на уран да има подем

Тръмп заяви искането за нов национален резерв от уран в своята заявка за бюджета за 2021 година - последният ход, показващ, че опита на Тръмп за спасяване на ядрената и въгледобивната промишленост на САЩ е политически приоритет за него, който често се позовава на националната сигурност като основание.

"Не е отговорност на данъкоплатците да обезпечават дадена индустрия, независимо дали това е уран, слънчева енергия, въглища", коментира Кейти Тюб, старши анализатор на енергийната политика в консервативна неправителствена организация.

Департаментът по енергетика заяви, че планът ще засили работата за поне няколко от почти затихналите уранови операции на САЩ, въпреки че жителите в близост до един от рудниците казват, че се опасяват от увеличаване на радиоактивните заплахи.

Планът на Тръмп ще се нуждае от широко одобрение. В същото време демократи се противопоставят на усилията на Тръмп да превърне вътрешния добив на уран в стратегически въпрос.

Търсенето на ядрени и въглищни енергийни източници падна срещу конкуренцията на пазара от все по-евтиния природен газ и възобновяемите източници на енергия. Това от само себе си наложи затварянето на въглищни и ядрени централи, въпреки усилията на Тръмп това да не се случва.

Бразилия отваря урановите си запаси за американски компании

Бразилия отваря урановите си запаси за американски компании

Страната обмисля и възможността корпоративна Америка да инвестира в ядрени проекти

Американската ядрена промишленост потърси помощ от администрацията на Тръмп, включително субсидии за насърчаване на използването на американския уран. Ядрените електроцентрали в САЩ през 2018 година получиха 90% от урана си от Канада, Казахстан и други чуждестранни доставчици и само 10 процента от американските мини.

През 2019 година Тръмп отхвърли искане от американските оператори за добив на уран за определяне на минимална квота за вътрешен уран. Той обаче се съгласи да създаде работна група по национална сигурност от военни и други федерални служители, които да търсят други начини за възраждане на цялата верига за вътрешното производство на ядрено гориво.

По график констатациите на тази група се очаква в рамките на две седмици. Предложението на Тръмп за бюджета ще бъде част от усилието "да върне САЩ обратно в световната ядрена игра", заяви министърът на енергетиката Дан Бройлет.

Снимка 403882

Източник: iStock

Докато Тръмп призовава добивът на уран в САЩ да бъде подпомогнат, което според него е от съществено значение за националната сигурност, Министерството на енергетиката призна в представянето на бюджета си, че не е установена непосредствена нужда от национална сигурност за създаването на евентуален национален резерв от уран. Същият документ твърди, че средствата не са предназначени за "нарушаване на пазарните механизми".

"Точно това е предназначено да направят (средствата). Ходът на правителството да се опитва да субсидира енергийния сектор и да избира победители и губещи е нелеп", каза Люк Дж. Даниелсън, президент на базираната в Колорадо група за стратегии за устойчиво развитие.

Много депутати от Демократичната партия оспориха аргумента, че подобен държавен резерв е от значение за националната сигурност.

Над 30% от световните запаси от уран се намират в една държава

Над 30% от световните запаси от уран се намират в една държава

Кои са другите страни с най-големи запаси от уран

Департаментът по енергетика не посочва кои мини за урановата промишленост ще се възползват от предложението, ако то бъде прието, но търговската група за ядрената енергетика посочи съществуващите мини в Уайоминг като вероятни кандидати.

Предложението на Тръмп все пак се и приветства. Energy Fuels, канадска компания, притежаваща офис в Колорадо, нарече предложението на Тръмп "добра спасителна линия за индустрията". Говорител на компанията заяви, че вероятно фирмата ще има полза, тъй като има експлоатационни мини в източно-централен Уайоминг и южна Юта.

По думите на говорителя програмата трябва да доведе до производство на 1,2 милиона килограма уран годишно. Урановите мини в САЩ са произвели по-малко от 80 000 килограма през 2019 година, показва доклада на Администрацията за енергийна информация. Това е намаление от 2,3 милиона килограма през 2014 година.

Добивът на уран обаче не се харесва на жителите на населените места в близост до мините. Граждани от източно-централен Уайоминг участват в ежегодно протестно шествие, за да привлекат вниманието към отрицателните въздействия, които мината оказва върху този отдалечен район.

Освен притесненията са налице и аварии. Бившият собственик на мина Uranerz Energy през 2014 година се съгласи да плати глоба в размер на 5 000 щатски долара за два разлива през годината от над 30 000 галона (114 000 литра) разтвор, съдържащ уран.

Защо светът има нужда от повече ядрени мощности?

Защо светът има нужда от повече ядрени мощности?

Над 20 нови ядрени реактора трябва да бъдат пуснати преди 2020 година

Снимка 369072

Източник: iStock