Изграждането на атомни електроцентрали е стигнало 10-годишна дъно, затова търсенето на уран е изключително слабо. В следствие на това цените също са много ниски, което кара миннодобивните компании да не бързат с увеличаване на производството, пише Bloomberg.

Продукцията на Kazatomprom - държавната компания на Казахстан, която е най-големият доставчик на суровината в света, ще се увеличи с 5% тази година до 22 800 тона. Тя ще задържи тези нива и през 2020 година според главния изпълнителен директор Гелимзах Пирматов. Той все още няма прогнози за 2021 година, но с оглед на обстоятелствата не очаква сериозна промяна, която да увеличи търсенето на уран.

"Смятам, че цените наистина са много ниски", казва той. Пазарът на уран се срина с 15% тази година до 24,35 долара за паунд, което се равнява на почти килограм. Казахстан контролира около 40% от световните доставки на метала, а Kazatomprom отговаря за половината от този дял, заради което е най-големият производител в света.

В процес на изграждане са били 55 ядрени централи през първото тримесечие на годината, като това е най-слабото представяне на ядрената индустрия от десетилетие. 11 от тези нови проекта са в Китай, а 7 в Индия, докато развиващите се страни все още не осмеляват да инвестират в производството на ядрена енергия. Това се дължи отчасти на катастрофата във Фукушима през 2011 година, и също донякъде заради високите разходи.

Дългосрочните перспективи за развиващите се страни обаче са по-добри, тъй като там електроснабдяването още остава сериозен проблем.

В САЩ наличието на евтин природен газ доведе до затваряне на атомни електроцентрали. Освен това страна обмисля дали да не въведе тарифи за урана, след като местни миннодобивни компании твърдят, че вносът на метала е заплаха за националната сигурност.

Тарифите обаче няма да са никак добре за глобалната индустрия на уран, но не се знае какво точно може да предприеме Администрацията на Тръмп.

"Няма логика в това да се увеличават тарифите. Но всеки е наясно с политиката на Белия дом. Няма как да се предвиди какво ще решат", казва Пирматов.

Докато следващите години също ще бъдат несигурни за урана, нарастващият интерес към ядрена енергия без въглеродни емисии ще бъде основния двигател на търсенето, смята той.