Цените на петрола от референтни марки в понеделник спадат, като продължават тенденцията от последните седмици да се колебаят между растеж и спад.

Оптимизмът на инвеститорите за ускоряване на ваксинациите в Европа и възстановяването на американската икономика е изправен пред опасения, че нов скок в честотата на заразените от коронавирус в света може да доведе до рязко намаляване на търсенето на суровината , отбелязва S&P Global Platts.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес към 9,15 ч. българско време се котират по 62,62 долара за барел, което е 0,33 долара под цената в края на предишната сесия. В петък тези контракти поевтиняха с 0,25 долара (0,4%) - до 62,95 долара за барел.

Цената на майските фючърсите за американския суров петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е $59,02 за барел, което е с 0,30 долара под нивото от петък. В предходната сесия стойността му спадна с 0,27 долара (0,5%) - до 59,32 долара за барел.

През миналата седмица Brent загуби 2,9% от цената си, а WTI - 3,5%.

Ръководителят на Vanda Insights Вандана Хари посочи, че оптимизмът на пазара в началото на тази седмица е свързан със събитията, които се случиха през уикенда. По-специално Франция, Германия и Италия обявиха ускоряването на ваксинацията.

Анализаторът обаче отбелязва липсата на силен възходящ импулс на пазара и продължава да се опасява, че пандемията може да задържа възстановяването на търсенето на петрол.

Междувременно инвеститорите продължават да наблюдават непреките преговори между САЩ и Иран по иранско ядрено споразумение, които трябва да бъдат възобновени във Виена тази седмица. Постигането на споразумение между Вашингтон и Техеран може да доведе до отмяна на санкциите върху иранския петролен сектор и да предизвика приток на ирански петрол на пазара.

Междувременно данните на американската компания за петролни услуги Baker Hughes, публикувани миналия петък, показват увеличение на броя на работещите петролни и газови платформи в САЩ миналата седмица с две единици - до 432 активни платформи.