Цените на референтните марки петрол в четвъртък се променят леко нагоре. В сряда те се повишиха до 5-месечен връх след публикуването на официалните данни на Министерството на енергетиката на САЩ за намаляването на запасите в страната.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта се търгуват по 45,45 долара за барел, което е с 0,28 долара (0,62%) по-високо от цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези контракти се повишиха с 0,74 долара за барел (1.7%).

Фючърсите на американския еталон WTI за септември на електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повишиха с $0,21, до $ 42,40 за барел. Предишният ден стойността на тези договори се увеличи с 0,49 долара (1,2%).

И двете еталонни световни марки в сряда достигнаха максимумални цени от 6 март насам.

Американските запаси от петрол за седмицата, приключила на 31 юли, са спаднали със 7,373 милиона барела, според доклад на Министерството на енергетиката на САЩ, публикуван в сряда.

Стоковите резерви от бензин са се увеличили с 419 хиляди барела, а дестилатите - с 1,592 милиона барела. Запасите от нефт на терминала Cushing, които се търгуват на NYMEX, са се увеличили с 532 хиляди барела.

Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, средно очакваха, че данните ще покажат намаляване на запасите от нефт с 4,1 милиона барела, на бензин - с 1,3 милиона барела, както и увеличение на запасите от дестилати със 100 хиляди барела.

Според доклада на API, публикуван на 4 август, стоковите запасите от петрол в САЩ са спаднали с 8,59 милиона барела миналата седмица.

Продължаващото увеличение на коронавирусната инфекция в света поражда опасения, че темпът на растеж на световната петролна продукция ще надвиши търсенето. Особено, като се вземе предвид втория етап на сделката OPEC +, започнал на 1 август, който предполага частично възстановяване на производството на нефт с 2 милиона барела на ден.

Някои пазарни наблюдатели предупреждават, че оптимистичните очаквания, отразени в петролния рали, може да са преждевременни.

Зависимостта от внос на петрол в Китай нарасна до над 70% през първото полугодие

Зависимостта от внос на петрол в Китай нарасна до над 70% през първото полугодие

През последното десетилетие производството на петрол в Китай намалява, докато търсенето му нараства

"Докато притесненията от слабото търсене поради коронавируса започват да избледняват на заден план, ние вярваме, че оптимизмът, проявен от участниците на пазара на петрола и самите цени на петрола, е прекомерен", заяви стоковият анализатор на Commerzbank Юджийн Уайнбърг, чието мнение е цитирано от MarketWatch.

Преждевременното нарастване на производството в страните от споразумението ОПЕК+ и фактът, че търсенето остава относително слабо, се противопоставят на по-нататъшните увеличения на цените, смята експертът.