Цените на петрола се понижават в четвъртък сутринта солидния им скок от над 5% през предишната сесия. Голямата волатилност на пазара е свързана с продължаващия руско-украински военен конфликт и липсата на сигурност по отношение на планираното петролно ембарго на ЕС, срещу което се противопостави Унгария.

Търговците продължават да следят ситуацията в Китай, където има спад в заболеваемостта от COVID-19. Въвеждането на карантинни ограничения в Китай отслаби икономическия растеж в страната, както и търсенето на петрол, а подобряването на епидемиологичната ситуация означава, че потреблението може да се възстанови в среда, в която предлагането на пазара е ограничено, отбелязва Market Watch.

Анализаторите от Morgan Stanley очакват цената на петрола Brent да достигне 130 долара за барел до края на 2022 г., а на WTI - 120 долара за барел.

Цената на юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:16 часа българско време е $105,75 за барел, което е $1,76 по-малко от нивото при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори поскъпнаха с $5,05 (4,9%) до $107,51 за барел.

В същото време юнските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгува по 103,96 долара за барел, което е с 1,75 долара по-ниско от крайната стойност на предходната сесия. Предния ден цената на тези договори се увеличи с 5,95 долара (6%) до 105,71 долара за барел.

Както стана известно в сряда от доклада на Министерството на енергетиката на САЩ, търговските петролни запаси в страната са се увеличили с 8,49 милиона барела миналата седмица. Стоковите резерви от бензин и дестилати продължават да намаляват преди началото на автомобилния сезон. Запасите от бензин намаляват за шеста поредна седмица - с 3,61 милиона барела, а на дестилатите - с 913 хиляди барела, до най-ниското ниво от 2005 г. насам.