Цените на петрола рязко се повишават в петък, тъй като доларът се понижи и тъй като перспективите за затягане на доставките надделяха над страховете за глобално икономическо забавяне. Но от друга страна поскъпването се ограничава от страховете за икономическа рецесия и новите опасения, че епидемиите от COVID ще намалят търсенето на гориво в Китай, коментират наблюдателите.

В четвъртък котировките за суровината паднаха с около 2,0%, тъй като Китай не се отказва от политиката на нулева толерантност към COVID, докато повишенията на лихвените проценти от Федералния резерв подкрепиха щатския долар, засилвайки страховете от глобална рецесия, която ще подкопае търсенето на гориво.

Към 9:17 часа българско време януарските фючърси за на суровия петрол Brent на лононската борса поскъпнаха с 2,16 долара или с 2,31%, до 96,85 долара за барел.

Цената на декемврийските фючърси за американския петрол West Texas Intermediate (WTI) се повишиха с 2,09 долара, или 2,29%, до $90, 19 за барел, поставяйки тези контракти в курс на седмично увеличение от над 1%.

По-слабият долар повишава търсенето на петрол, тъй като прави суровината по-евтина за тези, които притежават други валути.

Анализаторите смятат, че докато опасенията за търсенето натежават на пазара, предлагането все още се очаква да бъде ограничено, поставяйки дъно под цените на петрола, след като европейското ембарго върху руския суров петрол започва на 5 декември и запасите от суров петрол в САЩ намаляват, пише Ройтерс.

"Все още не сме на нива, които ще насърчат петролните "бикове" да признаят победата си", каза в бележка Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Страховете от рецесия в Съединените щати, най-големият потребител на петрол в света, нараснаха в четвъртък, след като председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл каза, че е "много преждевременно" да се мисли за спиране на повишаването на лихвените проценти.

"Призракът от по-нататъшни увеличения на лихвените проценти помрачи надеждите за повишаване на търсенето", казаха анализаторите на ANZ Research.

В допълнение към черните перспективи мрака, Bank of England предупреди в четвъртък, че смята, че Великобритания е навлязла в рецесия и икономиката може да не расте още две години.

Анализаторите на ANZ посочиха признаци на по-слабо търсене в Европа и Съединените щати, като хората шофират по-малко, а Amazon предупреди за по-слаби продажби, което може да намали търсенето на дестилат за доставките.

Подчертавайки опасенията за търсенето, Саудитска Арабия понижи официалните продажни цени през декември за своя водещ арабски лек суров петрол за Азия с 40 цента до премия от $5,45 за барел спрямо средната цена за сорта Оман/Дубай.

Намалението беше в съответствие с прогнозите на търговски източници, които се основаваха на по-слаби перспективи за китайското търсене.

Китай се придържа към строгите си ограничения на COVID-19, тъй като случаите нараснаха в четвъртък до най-високото си ниво от август. Инвеститорите по-рано през седмицата смятаха, че най-големият вносител на петрол в света може да се насочи към облекчаване на ограниченията, за да стимулира икономиката.