Турската икономика нарасна с 5.2% на годишна база през второто тримесечие.

Турция се нарежда на първо място по растеж сред страните от ОИСР, които досега са обявили годишните си резултати за растеж през второто тримесечие.

Брутният вътрешен продукт (БВП) по текущи цени възлиза на 884 млрд. турски лири (204.3 млрд. долара) за периода април-юни, показват официалните данни, цитирани от турски медии.

Това вероятно ще бъде последната положителна информация за растежа преди очакваното забавяне през второто полугодие, тъй като Турция се справя с валутната криза, пише Reuters.

По време на 15-годишното управление на президента Реджеп Тайип Ердоган страната се радваше на солиден растеж, но икономиката сега е изправена пред проблеми след рязък спад на лирата, породени отчасти от опасенията за влиянието на Ердоган върху паричната политика.

Проучване на Reuters прогнозира растеж от 5.3% през първото тримесечие. Лирата се стабилизира до 6.47 спрямо долара след първоначалното ниво от около 6.4850.

Растежът на БВП през второто тримесечие се увеличи с 0.9% спрямо предишното, показва официалната турска статистика.

Турската икономика нарасна с рекордните 7.4% през 2017 г., но с настоящите проблеми, тези времена изглеждат все по-далечни. През 2018 г. тя ще нарасне с 3.3%, според прогноза на Reuters.