Японската икономика отново изпадна в рецесия през третото тримесечие със спад от 0,8% на годишна база. Предварителните данни от статистиката показват, че за второ поредно тримесечие тя записва намаление, пише BBC.

Подобен резултат се очакваше, след като растежът на третата по големина икономика в света се сви с 0,7% през периода между април и юни заради слабо вътрешно търсене. Така Страната на изгряващото слънце изпадна в рецесия за четвърти път от глобалната финансова криза до сега.

На месечна база между юли и септември растежът в Япония регистрира намаление от 0,2 на сто, като остана под очакванията за такова от 0,1 на сто.

Анализатори посочват, че по-лошият от очакваното резултат ще упражни допълнителен натиск върху правителството и върху централната банка в азиатската държава за допълнителни мерки за стимулиране на икономиката.

Данните за третото тримесечие показват още срив на разходите на бизнеса с 1,3 на сто при прогноза за спад от 0,4 на сто. Слаба надежда дава вътрешното търсене, което представлява 60 на сто от японската икономика. За периода между юли и септември то е нараснало леко с 0,5%.

Реакцията от слабите резултати на третата по големина икономика в света се усети веднага на фондовата борса в Токио, като основният индекс Nikkei 225 намаля с 1,1% до 19 372,98 пункта по време на ранната сутрешна търговия.