Износът на Япония отчете най-голямото си покачване от 2010 г. насам през април, а капиталовите разходи се увеличиха заради нарастващото глобално търсене на автомобили и електроника. Увеличението поражда надежди, че подобрението в търговията може да помогне на третата по големина икономика в света да излезе от кризата. Освен това подобрява перспективите на страната и връща доверието сред производителите.

През месец май Япония достигна над двегодишен връх на фона на солидни чуждестранни поръчки, показва проучване на Reuters. И докато за по-силния износ и внос донякъде подпомагат благоприятните статистически базови ефекти от големия спад в търговията, наблюдаван година по-рано, реалното търсене също се подобрява.

Глобалният апетит за автомобили и електроника се засили още от миналата година, воден от възстановяването на икономиките на САЩ и Китай, които са ключовите пазари за Япония. Това се случва, въпреки глобалния недостиг на чипове. В цифри, износът се е увеличил с 38% през април спрямо година по-рано. Това е най-бързата печалба от април 2010 г. и тя е водена от доставките на автомобили и автомобилни части от САЩ, както и от търсенето на китайско оборудване за производство на чипове.

Япония разочарова с по-голям спад на БВП от очакваното

Третата най-голяма икономика в света разочарова с по-голям спад от очакваното

На фона на свиване при инвестициите и потреблението

"Данните за търговията потвърдиха, че износът се възстановява стабилно. По-специално нараства при на автомобилите, които бяха силно ударени от кризата миналата година", коментира Юичи Кодама, който е главен икономист в изследователския институт Мейджи Ясуда.

"В Япония капиталовите разходи са склонни да се движат в синхрон с външното търсене, така че възстановяването на износа е окуражаващо за поръчките за машини и за капиталовите разходи като цяло", добави икономистът.

Износът за Китай, който е и най-големият търговски партньор на Япония, нарасна с 33,9% на годишна база през април, воден от доставки на оборудване за производство на чипове, хибридни автомобили и скрап. Износът за САЩ е нараснал с 45,1% през годината до април, което също е най-бързият ръст от 2010 г. насам. Причината тук е в търсенето на автомобили, автомобилни части и корабни двигатели.

Въпреки положителните данни, японската икономика като цяло бележи спад през първото тримесечие на годината. Според икономистите, това е в реда на нещата, защото ограничения, свързани с пандемията, намаляват потребителските разходи, които съставляват повече от половината икономика на страната.