Софийската търговско-промишлена камара настоява за среща по проблемите на качеството на меда и защита на икономическите интереси на сериозните производители на мед в България. В обръщение към министъра на земеделието и горите Нихат Кабил в позицията на камарата се заявява, че голяма част от българския мед е негодна за ЕС, защото в меда има антибиотици. Друг голям проблем е наличието на подсладители.

Производители и потребители губят от некачественото производство на мед и от липсата на контрол от страна на държавата. Вече свършва времето на селските пчелари, които с 50-70 кошера блокират бранша като произвеждат некачествен мед.

Според сегашния закон за пчелите всеки можа да си отглежда колкото си иска кошери в двора, стига те да са на три метра от съседа. Има случаи, в които на 500 кв.м. двор се разполагат по 70 кошера, от които се получават около 1400 кг „качествен" мед, което води до добри печалби за тези „производители" и загуби за потребителите.

Необходими са промени в закона за пчеларството, с които да се ограничи производството на мед в големи количества по аматьорски начин и без никакъв контрол и да се защитят сериозните производители, които извън населените места създават специални пчелни ферми.