Цените на горивата в Гърция са не просто високи, а постоянно по-високи от средните за Европейския съюз, както преди, така и след облагане с данъци. Тази констатация не е нова и освен за потребителите, от време на време тя засяга както компетентните органи, така и операторите на самия петролен пазар, който се характеризира с интензивни явления на измами и нелоялна конкуренция в ущърб на здравите предприятия, пише в. "Катимерини".

Пазарът все още не се е съобразил с мерките, въведени още през 2012 г. за справяне с нарушенията и липсата на конкуренция, така че гърците са обременени двойно: като потребители - от високите цени и като данъкоплатци - от загубата на публични приходи в размер на стотици милиони евро годишно.

Колко по-скъп стана бензинът в Гърция от този у нас

Колко по-скъп стана бензинът в Гърция от този у нас

На островите цените са най-високи

Последните данни на Генерална дирекция "Енергетика" на Европейската комисия потвърждават констатацията, че Гърция е един от най-скъпите пазари на горива в Европа. Освен това ходът на последното разследване на местния антимонополен орган показва нежеланието на властите да се справят с регулаторните пречки за подобряване на конкуренцията и нормализиране на цените.

По данни на ЕС цената на дребно на безоловния бензин (след облагане с данъци) в Гърция е 1,949 евро/литър, което е третата най-скъпа цена след Холандия (2,046 евро/литър) и Дания (2,045 евро/литър). Цената му преди облагане с данъци в Гърция е 0,856 евро/литър и е седмата най-скъпа в Европа.

Цената на дребно на дизеловото гориво в Гърция е 1,657 евро/литър, деветата най-скъпа, а цената преди облагане с данъци е 0,911 евро/литър, четвъртата най-висока.

Колко да очакваме да поскъпне бензинът при 100 долара за барел петрол?

Колко да очакваме да поскъпне бензинът при 100 долара за барел петрол?

Зареждането през лятото вероятно ще ни излезе "по-солено"

Особено място при формирането на разходите заемат данъците и митата, които в Гърция постоянно са над средните за ЕС. Гърция е на четвърто място в ЕС по данъчна тежест върху безоловния бензин. Въпреки това, в Гърция цените преди облагане с данъци се отклоняват нагоре от средното за Европа, което не е оправдано от колебанията на цените в световен мащаб или от високото данъчно облагане, отбелязва гръцкото издание.

Този въпрос се разследва от Комисията за защита на конкуренцията в Атина от около 20 години. От 2012 г. насам тя е препоръчала на държавата редица мерки за засилване на конкуренцията, но малко от тях са приети, а някои са изпълнени само частично.

Темата засяга десетки хиляди българи, които почиват в южната ни съседка. Даже при излизане от България да сте с почти пълен резервоар и дестинацията ви да е някъде на втория ръкав на Халкидики, ако сте малко по-активни с разходките на четири колела, може да се наложи да се срещнете челно с местните цени на горивата.