Германия затвори три от останалите си шест атомни електроцентрали точно на Нова Година. Планът на страната е да изведе от експлоатация основния си източник на нисковъглеродна енергия. За част от енергията ще се разчита на природен газ, който сега на рекордно високи цени. Планира се до края на 2030 година енергията да се осигурява от възобновяемите източници, пише Quartz. Затворените централи произвеждаха около 6% от електроенергията на страната през 2021 г., което се равнява на около 1000 вятърни турбини. Остават три, които трябва да затворят до края на тази година.

Въпреки амбициозните цели, свързани с изменението на климата, Германия е главният противник на ядрената енергетика сред държавите в Европа или поне стана такъв след катастрофата във Фукушима в Япония през 2011 г. След нея бившият вече канцлер Ангела Меркел ангажира Германия с пълно прекратяване на ядрената енергия.

Германия отписва близо половината си ядрена енергия в може би най-лошия момент

Германия отписва близо половината си ядрена енергия в може би най-лошия момент

Планира се спираното на три ядрени централи до края на годината

Междувременно Франция настоява за изграждане на повече реактори, а проектопредложение, цитирано от Reuters тази седмица, показва, че Европейската комисия ще позволи повечето нови ядрени проекти да бъдат определени като "зелена инвестиция".

Въпреки че Германия се е ангажирала да доставя 80% от електроенергията си от възобновяеми източници до 2030 г., затварянето на ядрените централи забавя напредъка на страната по отношение на намаляването на емисиите на парникови газове. Тя ще се принуди да разчита на изкопаеми горива за по-дълго.

Германия и Обединеното кралство разчитат на възобновяеми източници за 44% от електроенергията, но Обединеното кралство планира да премахне използването на въглища до 2024 г., а Германия планира да използва въглища до 2030 г. Известно е и, че страната е най-големият производител на въглища в Европа.

Германия плаща €2,4 млрд. заради отказа си от ядрена енергия

Германия плаща €2,4 млрд. заради отказа си от ядрена енергия

Берлин ще компенсира четири компании

Поетапното спиране на ядрената енергия в Германия обаче е добра новина за Русия, защото като по поръчка съвпада с покачването на цените на природния газ в Европа, а Русия доставя по-голямата част от газа на континента. Все пак затворените атомни централи означават повече търсене на руски газ, поне в краткосрочен план, което предполага, че емисиите и цените на електроенергията в Германия ще се повишат. Това се случи миналия декември във Франция. Тогава четири ядрени реактора бяха временно затворени. Според проучвания от септември растящите цени на енергията карат някои германци да преразгледат тезите си за ядрената енергия.

Позицията на Германия относно ядрената енергия е в противоречие с голяма част държавите. Китай например планира мащабно изграждане на ядрени централи, за да изпълни обещанията във връзка с намаляването емисите. Катар, Канада, САЩ, Южна Африка, Казахстан и други страни също обмислят нови проекти за ядрени централи.