Банките от еврозоната заеха още €174,5 млрд. от поредната доза ултра евтини кредити, които Европейската централна банка раздаде днес. Целта е финансовите институции да раздадат средствата под формата на заеми, за да подкрепят икономиката на региона, пише Bloomberg. В предходния рунд, който се проведе преди три месеца, банките заеха рекордните €1,3 трлн.

Заявките дойдоха от 388 банки. Новите кредити вероятно ще приближат излишната ликвидност в еврозоната до над €3 трлн. за първи път в историята. Общата валута поевтиня с 0,2% до $1,1633. "Фактът, че банките имат желание да отпускат още кредити безспорно е добра новина", подчертава Риши Мишра, анализатор във Futures First.

Тригодишните заеми се превърнаха в един от най-важните инструменти на Европейската централна банка по време на кризата. Те са с лихва, която може да достигне минус 1% - което означава, че ЕЦБ плаща на банките - стига самите банки да използват средствата, за да кредитират компании и домакинства.

Те компенсират и банките за основната лихва, която е минус 0,5% - т.е. те плащат върху резервите си.

Извънредният достъп до евтини пари, заедно с другите монетарни стимули, като огромните програми за изкупуване на дълг, повишават възможността за странични ефекти като повишени цени на активите и рисково кредитиране.

Икономисти очакват още стимули. ЕЦБ прогнозира свиване на икономиката на еврозоната с 8% тази година, а инфлацията падна под нулата за първи път от четири години. Повишеният брой заразени с Covid-19 може да влоши прогнозата. Така се очаква програмата за изкупуване на облигации, която е на стойност €1,35 трлн., да бъде разширена отново до края на годината.