След като Федералният резерв предприе безпрецедентни мерки през уикенда, понижавайки основния лихвен процент до 0% за пръв път в историята и инжектирайки 700 млрд. долара, след отварянето в понеделник борсите започнаха със спад търговията в понеделник. Dow Jones изгуби над 1 000 пункта след началото на търговията и тя беше прекратена, а VIX се срина с 14%. Emini фючърсите също спаднаха с 5% и търговията беше преустановена.

Така търговията в понеделник все пак приключи на зелено, като индексът Dow Jones нарасна с 9,36%, S&P 500 с 9,29%, Nasdaq с 9,35%, а съставният индекс на Нюйоркската фондова борса - със 7,86%. Въпреки това обаче повечето организирани пазари са в меча територия, като за последния месец са изгубили около или над 20% от стойността си.

Питър Шиф: Когато не знаеш, че има балон, не виждаш приближаващата се карфица

Питър Шиф: Когато не знаеш, че има балон, не виждаш приближаващата се карфица

Фондовият пазар ще се срине; златото може лесно да надхвърли цена от 2 хил. долара, смята експертът

На Стария континент Европейската централна банка се въздържа от понижаване на лихвата, която и без това е на стойност -0,5%, но президентът на финансовата институция Кристин Лагард обеща инжектиране на нова ликвидност. Това обаче не успокои особено инвеститорите в Европа, като Stoxx 50 изгуби 3,4% от отварянето си, а FTSE - 2,7%.

Освен двете най-значими централно банки обаче, Новозеландската централна банка и Банката за резерви на Австралия също взеха мерки. Първата понижи основния лихвен процент със забележителните 0,75 процентни пункта, до 0,25%, а втората започна да инжектира нова ликвидност в икономиката. Въпреки това индексът MSCI изгуби 4% и се сви до най-ниската си стойност от 2017 г. досега, а S&P/ASX 200 изгуби 9,7% - най-драстичния му спад от 1987 г.

В Япония действията на Банката на Япония, която инжектира ликвидност срещу коронавируса, също не доведоха до оптимизъм на пазарите и Nikkei изгуби 2% от началото на търговията.

"По всички исторически стандарти, действията на централните банки са извънредни", каза главният икономист в PGIM Fixed Income Нейтън Шийтс. "Това е драматична акция, която наистина е базука."

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Фед създаде перфектната буря за следващата тежка криза

Понижаването на основния лихвен процент може да е лебедовата песен на и без това крехкия растеж

В Шанхай сините чипове спаднаха с 3%, въпреки че централната банка на Китай изненада с нов рунд на ликвидност, която ще бъде излята в икономиката. Hang Seng в Хонконг спадна с 3,4%.