Курсът на щатския долар не показва значителни промени по отношение на основните световни валути в началото на търговията в четвъртък. Британската лира днес прибавя още малко към стойността си по отношения на "зелените пари", поскъпвайки от началото на седмицата с 0,9%.

Инвеститори и търговци очакват речта на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл на ежегодната конференция, организирана от Федералната резервна банка в Канзас Сити (ФРБ), което започва днес. Събитието по традиция събира в Джаксън Хоул ръководителите на световните централни банки, министрите на финансите, учени и участници на финансовия пазар. Тази година срещата ще се проведе онлайн на 27-28 август, а темата е "Преминаване в следващото десетилетие: Въздействието на паричната политика".

"Пазарите се фокусират върху речта на председателя на Фед Пауъл в Джаксън Хоул, която се очаква да е много ориентирана към пазара", заяви експертът на AxiCorp Стивън Инес, цитиран от Bloomberg.

Инвеститорите също така наблюдават развитието на ваксините срещу коронавируса, докато правителствата и централните банки по света продължават да предприемат мерки за подкрепа на икономиките.

Общата валута днес сутринта се търгува срещу американската по $1,1829 в сравнение с $1,1830 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на единната европейска валута нарасна спрямо японската с 0,03%, до 125,42 йени за евро срещу 125,38 йени в сряда.

Доларът поскъпва минимално спрямо японската валута, до 106,03 йени срещу 105,99 йени за долар в края на предходната търговска сесия.

Британският фунт стерлинг се търгува на цена от $1,3205 за паунд при $1,3010 за паунд и спрямо общата валута - по 1,1164 евро срещу 1,1166 евро за паунд при приключване на сесията в сряда.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), спада с 0,07% спрямо предходния ден. По-широкият WSJ Dollar Index, който проследява динамиката на долара спрямо 16 валути, добавя 0,03%.

По-късно в четвъртък нова част от макроикономическа статистика може също да повлияе върху курса на долара. Министерството на търговията на САЩ ще публикува втора оценка на БВП за второто тримесечие. Според прогнозите на анализаторите, тя ще покаже рекорден спад от 32,5% в годишно изражение, въпреки че ще се окаже малко по-добра от първата оценка (-32,9%). През първото тримесечие американският БВП се понижи с 5%.

От своя страна Министерството на труда ще отчете данните за броя на първоначалните заявления за обезщетения при безработица в страната за седмицата до 22 август. Анализаторите очакват намаляване на показателя с 106 хиляди в сравнение с предходната седмица - до 1 милион заявления.