Курсът на американския долар е стабилен спрямо еврото в началото на валутната търговия в сряда, леко намалявайки по отношение на йената.

Фокусът на вниманието на търговци и инвеститори е заседанието на Федералния резерв на САЩ, резултатите от което ще бъдат обявени по късно днес. Интересът е насочен също и към пресконференция на ръководителя на американската централна банка Джером Пауъл, след срещата.

Експертите са уверени, че Федералният резерв ще запази "миролюбиво, гълъбово" отношение след скорошната промяна в дългосрочната си стратегия. Те очакват, че новата стратегия, която предвижда по-мек подход на регулатора към паричната политика, ще бъде отразена в конкретни мерки за подкрепа на американската икономика, като се има предвид, че перспективите за одобрение на следващата партида фискални стимули от американските власти са все по-съмнителни.

Стимулиращата политика на Фед осигурява сериозна подкрепа за американската икономика на фона на рисковете, свързани както с пандемията на коронавируса, така и с предстоящите президентски избори в Щатите, пише Bloomberg.

Йената поскъпва. Японският парламент в сряда подкрепи с мнозинство кандидатурата на Йошихиде Суга за нов премиер. Гласуването в горната камара на парламента ще се проведе по-късно. Дори решението му да се различава, Камарата на представителите има приоритет при назначаването на министър-председателя.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), е стабилен при днешната търговия. По-широкият индекс на WSJ Dollar в сряда намалява с 0,04%.

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската при курс $1,1846 за едно евро в сравнение с $1,1847 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на долара спрямо японските пари в сряда спада с 0,08%, до 105,36 йени, спрямо 105,44 йени за ден предния ден

Еврото се понижава с 0,12%, до 124,76 йени, при 124,91 йени при затварянето на търговията във вторник.