По време на валутната търговия в петък сутринта доларът леко се повишава спрямо японската йена и умерено се понижава спрямо еврото, относително стабилен е към британската лира стерлинг.

Индексът IC, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес е надолу с 0,02%. Но въпреки това, индикаторът може да завърши първата седмица от последните три на положителна територия, пише Trading Economics.

Както пише MarketWatch, след като инфлацията в САЩ се забави до двугодишно дъно и първоначалните молби за безработица се повишиха до 1,5-годишен връх, повече пазарни участници започнаха да мислят, че Федералният резерв може да започне да намалява лихвените проценти още през юли.

Пазарът днес вече оценява вероятността за подобна промяна в посоката на паричната политика на Фед на 50% в сравнение с 42% ден по-рано, според CME FedWatch Tool.

Към 10:30 часа българско време общата европейска валута струва на пазара 1,0930 долара спрямо 1,0916 долара за едно евро при затварянето на предишната сесия.

Курсът на американската валута по отношение на японската валута се повиши в същото време с 0,20% - до 134,81 йени за един долар срещу 134,53 йени за долар ден по-рано.

Британската лира стерлинг се разменя на пазара на ниво 1,2535 долара за един паунд в сравнение с 1,2511 долара за паунд в края на работния четвъртък.

Както стана известно от предварителните данни, икономиката на Обединеното кралство през първото тримесечие на 2023 г. е нараснала с 0,1% спрямо предходните три месеца и с 0,2% на годишна база. И двата показателя бяха в съответствие с пазарните очаквания. Междувременно индустриалното производство във Великобритания през март се е увеличило с 0,7% спрямо предходния месец и е спаднало с 2% на годишна база. Експертите прогнозираха средно нулев растеж на месечна база и свиване от 2,9% на годишна база.