Щатският долар продължава да се понижава умерено по отношение на еврото, британската лира и йената в четвъртък сутринта днес след рязък спад ден по-рано. Поевтиняването на американската валута бе причинено от очакванията за скорошен край на повишаването на лихвения процент от Федералния резерв.

Индексът ICE, показващ представянето на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се повиши с по-малко от 0,1% по време на днешната сутрешна сесия.

Ден преди това доларовият индекс падна с 0,6% и се доближи до двумесечно дъно, след като официални данни посочиха забавяне на инфлацията в САЩ през март до 5%, което е дъно от почти две години, от 6% месец по-рано.

Освен това протоколът от последното заседание на Фед показа, че ръководството на централната банка е загрижено за проблемите на банковия сектор и признава началото на умерена рецесия в икономиката на САЩ по-късно тази година.

Тези два фактора подхраниха очакванията, че повишението с 25 базисни пункта на основния лихвен процент на срещата през май може да бъде последното в този цикъл на затягане на паричната политика.

Към 10:30 часа българско време общата валута поскъпна спрямо долара с 0,09% - до 1,0998 долара за едно евро срещу 1,0992 долара за евро при затварянето на сесията в сряда.

Британската лира стерлинг спечели 0,17% и се търгува на пазара за $1,2501 спрямо $1,2485 за един паунд в края на вчерашния борсов ден.

По отношение на японската валута американските пари поевтиняха с 0,05% и се разменят при курс 133,06 йени за един долар срещу 133,13 йени за долар предишния ден.