Бъдещото германско коалиционно правителство ще разполага с рекорден бюджетен излишък през следващите 2 години и може да използва това предимство за намаляване на данъците върху доходите и социалните осигуровки.

Това съветват експерти от няколко икономически института, цитирани от Reuters.

"Индикациите са, че общият бюджетен излишък тази година ще нарасне от 26 до 28 млрд. евро", се казва в съвместната им прогноза.

Излишъкът на всички държавни нива - федералното правителство, регионалните власти, общините и социалните фондове - се очаква да нарасне до 37.3 милиарда евро през 2018 г. и до 43.7 милиарда евро през 2019 г., очакват икономистите.

Те съветват властите да използват допълнителните средства, за да подобрят икономическите условия и да реформират данъчната и социалната система, особено за да помогнат на работниците с ниски доходи.

"В светлината на големите тежести, наложени върху трудовите доходи под формата на налози и особено рязкото увеличение на приходите от преки данъци, фокусът трябва да бъде върху данъчната ставка върху доходите", съветват експертите.

"Съществуват обаче и възможности за действие по отношение на социалноосигурителните вноски, които имат особено значение за работниците с ниски доходи, особено по отношение на осигуряването за безработица", добавят те.

Експертите призовават за реформа на държавната пенсионна система, предвид факта, че германското общество застарява все по-бързо. Но не посочиха какви трябва да бъдат конкретните реформи.

"Германската икономика в момента претърпява междинен връх по отношение на потенциалните темпове на растеж, които ще се окажат значително по-ниски през следващото десетилетие по демографски причини", заяви Стефан Кодс, старши изследовател в Института за световната икономика в Кил.

Канцлерът Ангела Меркел отхвърли варианта да вдигне възрастта за пенсиониране до 70 години, както предложиха някои от съпартийците й. През първия си мандат 2005-2009 г. тя въведе поетапно увеличение на възрастта за пенсиониране до 67 години до 2029 г.