Щатският долар се покачва по отношение на еврото и британския паунд, докато се понижава спрямо японската йена в хода на валутната търговия в сряда сутринта. Инвеститорите продължават да оценяват ситуацията около законопроекта за увеличаване на лимита за държавни заеми на САЩ.

Към 10:30 часа българско време общата европейска валута поевтиня спрямо американската с 0,50% - до 1,0679 долара за едно евро в сравнение с курса на размяна от 1,0735 долара за евро при затварянето на предходната сесия.

Британската лира стерлинг спадна в същото време с 0,31% и се търгува на пазара по 1,2374 за един паунд спрямо $1,2414 за паунд във вторник.

По отношение на японската валута американската поевтинява днес сутринта с 0,14% ,до 139,58 йени за един долар при 139,79 йени за долар ден по-рано.

Спрямо австралийския долар щатската валута се засили с 0,45 - до 1,5413/$1 срещу 1,5344/$1 при затварянето вчера. Инфлацията в Австралия се ускори до 6,8% през април от 6,3% през март, докато анализаторите очакваха по-умерен растеж - до 6,4%. Ускоряването на инфлацията се дължеше основно на ръста на цените на моторните горива с 9,5% след спад от 8,2% месец по-рано.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), в сряда сутринта се покачва с 0,14%. От началото на май показателят се е повишил с около 3%.

Комисията по регламента на Камарата на представителите на САЩ вчера одобри законопроект за повишаване на лимита на държавния дълг за гласуване в долната камара на Конгреса. Комисията гласува със седем гласа "за" по-нататъшното разглеждане на законопроекта, шестима членове на комисията гласуваха "против".

Така законопроектът може да бъде внесен за обсъждане и гласуване в сряда. За приемането му в Камарата на представителите, състояща се от 435 членове, са необходими около 218 гласа. Ако гласуването е успешно, законопроектът ще отиде в Сената за разглеждане. Конгресът и Белият дом се опитват да прокарат законопроекта до 5 юни. По-рано министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че ресурсите на нейното ведомство ще бъдат изчерпани до тази дата.

В сряда стана известно, че продажбите на дребно в Япония са се увеличили с 5% през април в сравнение със същия месец на миналата година. Индексът се покачи за 14-ти пореден месец, но темпото на растеж се забави от ревизираното повишение от 6,9% през март. Средно анализаторите очакваха по-значителен ръст - със 7%, пише Trading Economics.