По време на валутната търговия във вторник щатският долар поевтинява спрямо еврото и паунд, слабо се променя по отношение на йената преди началото на двудневната среща на системата на Федералния резерв на САЩ.

Към 9:30 часа българско време курсът на общата валута се покачва до $1,2127 за евро в сравнение с $1,2120 за евро в края на предишната сесия.

Спрямо японската национална валута американската днес се търгува по 110,10 йени за долар срещу 110,07 йени за долар в понеделник.

За една британска лира стерлинг във вторник сутринта на пазара дават 1,4118 долара при $1,4112 за паунд през предходния работен ден и по 1,1642 евро срещу 1,1643 евро за паунд при закриване на търговията вчера.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,06% по време на днешната търговията, докато по-широкият индекс WSJ долар спада с 0,05%.

Заседанието на Федералния резерв ще се проведе на 15-16 юни. В резултат на срещата на ръководството на американската централна банка, освен традиционната декларация за базовите лихвени ставки и обема на обратно изкупуване на активи, ще бъдат публикувани икономически прогнози, както и очакванията на регулатора относно по-нататъшната динамика на лихвените проценти.

Експертите смятат, че Фед няма да подаде сигнали за планове за постепенно намаляване на обема на обратно изкупуване на облигации по-рано от август-септември тази година.

В същото време точковият график - диаграма, отразяваща индивидуалните очаквания на членовете на Управителния съвет и шефовете на банките на Федералния резерв по отношение на лихвените проценти, може да покаже, че всички 18 ръководители на централната банка очакват поне едно повишаване на базовата ставка през 2023 г., прогнозира повече от половината от респондентите на Bloomberg.

Днес се очаква да бъдат публикувани окончателните данни за промените в потребителските цени в Германия и Франция.

Анализаторите от ING смятат, че еврото може да поскъпне до 1,25 долара до края на лятото, ако реалната доходност на американските държавни облигации остане значително под нулата, а макроикономическите данни в еврозоната са оптимистични.

Експертите отбелязват и влиянието върху курса на еврото на притока на средства към борсово търгувани фондове (ETF) на еврозоната, които са листвани в САЩ. Според тях инвестициите в тези финансови инструменти в момента са на най-високото си ниво от 2017 г., което "трябва да осигури основната подкрепа за еврото това лято".