В хода на валутната търговия в понеделник сутринта щатския долар продължава да укрепва позициите си спрямо основните си конкуренти - еврото, японската йена и британския паунд.

Пазариге очакват по-агресивно повишаване на лихвите от Фед, след като докладът за индекса на потребителските цени в САЩ показа неочаквано ускорение на инфлацията през май. Това се отразява положително върху стойността на американската валута

Днес общата европейска валута за първи път през юни падна под $1,05 под натиска на засилващия се долар. Към 9:45 часа българско време еврото се разменя за 1,0478 долара, поевтинявайки с 0,33%.

Междувременно ЕЦБ ще прекрати покупките на активи на 1 юли, последвано от повишаване на лихвения процент с 25 базисни пункта. Централната банка също така сигнализира, че може да се наложи по-голямо увеличение на лихвения процент през септември, ако прогнозите за инфлацията се влошат. Годишната инфлация в еврозоната продължи да чупи нови рекорди през май и новите прогнози на служителите на ЕЦБ предвиждат годишна инфлация от 6,8% през 2022 г., преди да спадне до 3,5% през 2023 г. и 2,1% през 2024 г. Централната банка цели постигане е поддържане инфлация от около 2%.

Британският паунд поевтиня до $1,2239, приближавайки се до 2-годишно дъно от $1,2164, достигнато през май, след като данните показаха, че икономиката се сви за втори месец през април, като услугите, производството и строителството се свиват. Тази седмица Английската централна банка най-вероятно ще повиши разходите по заеми за 5-ти път с 25 базисни точки до 1,25%, най-високи от началото на 2009 г. Инфлацията е на 40-годишни пикови нива и се очаква да достигне двуцифрени стойности през третото тримесечие, въпреки че съществува риск икономиката ще потъне в рецесия.

Японската валута също продължава да поевтинява по отношение на американската, като днес се разменя на ниското си равнище от 1998 година насам.

В понеделник сутринта за един долар на пазара искат 134,79 йени, с 0,27% повече от края на търговията в петък.

Върху стойността на йената тежи продължаващото твърдо придържане на Японската централна банка към нейната ултра мека стимулираща политика, насочена към подкрепа на икономиката в момент, когато Федералният резерв агресивно повишава лихвените проценти, за да се бори с нарастващата инфлация. Банката на Япония реши през април да остави ключовия си краткосрочен лихвен процент непроменен на -0,1%, като същевременно насочи 10-годишната доходност на държавните облигации JGB до около 0% и заяви, че ще купува неограничени количества 10-годишни JGB, за да защити тавана на имплицитната им доходност от 0,25% всеки пазарен ден, пише Тrading Еconomics.