Дигиталното евро се превърна в една от активно обсъжданите теми в Европа. Успоредно с популяризирането на идеята много експерти изразиха опасения от липсата на прозрачност и достатъчно информация за проекта.

През миналата седмица от Европейската централна банка (ЕЦБ) обявиха, че преминават към фаза на оценка на ефекта от въвеждането на дигиталната валута. По време на 24-месечния период ще бъдат разгледани основните въпроси около създаването и дистрибуцията на еврото.

"Изходът (бел.ред. от проекта) не е ясен. За момента идеята за дигиталното евро остава лошо и ограничено дефинирана", посочва Хюго Коельо, който е бивш експерт от Еврогрупата по време на управлението на Марио Драги в ЕЦБ.

По негодивите думи първоначалната версия на дигиталното евро може да се окаже нещо като "предплатена карта, която ще окаже малко влияние на начина ни на разплащане". Все пак експертът смята, че в бъдеще идеята ще се развива и ще бъде надградена.

Засега се знае, че дигиталното евро ще бъде електронна версия на единната валута, която ще бъде съхранявана от ЕЦБ вместо от търговските банки. За финансовата институция означава, че тя може да се превърне в допълнително платежно средство, но не и да замени кеша.

Плащанията в дигитално евро трябва да бъдат безплатни, като те ще се извършват с издадени от ЕЦБ банкови карти или чрез мобилни устройства.

Въпреки коментарите на централната банка за работата по проекта, той среща доста критики.

"Това е отчаяно и безнадеждно действие. ЕЦБ изгуби играта с иновативните решения на база на блокчейн технологията, включително криптовалутите, които са на пазара вече 10 години", посочва основателят на френската инвестиционна компания Netinvestissement Шарл Тусайн ду Васт.

Друг риск, свързан с дигиталното евро, е гарантирането на неговата сигурност. Основно опасенията идват от факта, че криптовалутите често са използвани за извършването на нелегални плащания. "Някои транзакции ще могат да се извършват без регистрирането на платеца и на получателя. Но тази възможност ще бъде ограничена", казва още Коельо.