Бюджет без дефицит представиха днес  пред журналисти икономически експерти от Института за пазарна икономика (ИПИ), ръководен от Светла Костадинова. Алтернативният Бюджет 2012 предвижда дори излишък от 22 млн. лв., заяви членът на екипа Петър Ганев. Припомняме, че според предложения от Министерството на финансите бюджет за догодина се планира дефицит от 1.092 млн. лв.

Ситуацията в Европа и в еврозоната се усложни, вместо да се облекчи дълговата криза се задълбочи, каза главният икономист на ИПИ Десислава Николова. Страните с най-високи нива на дълга са, както е известно Гърция, Италия, Португалия, Испания, припомни тя.

Възстановяването на българската икономика от кризата на 2009 г. се дължи най-вече на износа, а той е главно към застрашените страни в еврозоната - Гърция, Италия, Германия. Нашият износ е предимно за тези страни - 61%. Той e 1% за Китай, 2% - за Сингапур. Това показва, че не може да се разчита на износа към тези страни, подчерта Николова. Според нея най-вероятно ще се разрази втора рецесия във втората половина на следващата година.

От ИПИ посочиха, че заложеният дефицит от 1.3% от БВП не е достатъчен буфер при евентуален негативен сценарии за европейската икономика. От института предложиха да се върне т. нар 90-процентно правило за разходите на всички разпоредители с бюджетни средства. Това означава, че ще бъдат правени харчове от ведомствата в рамките на тези 90% и ако икономическата и фискалната ситуация позволяват да бъдат преведени и останалите 10%.

Приходната част на предложения от Министерството на финансите бюджет според ИПИ ще се изпълни на около 95%, за това те предлагат държавните харчове вместо 28.928 млрд. лв. да се редуцират до 26 255 млн. лв.

Петър Ганев посочи, че в момента трябва да бъде облекчена данъчната тежест. Той предложи да се премахне 5-процентният данък върху дивидентните, а данъкът за едноличните търговци да се намали до 15%.

Според икономистите е необходима сериозна пенсионна и здравна реформа. Те смятат, че 2 процентни пункта от това което сега се плаща като осигуровки и отива в НОИ трябва да бъде преразпределено към частен фонд. Подобна е и идеята за здравните вноски.

Идеята на правителството за увеличваване на пенсионната възраст с 6 месеца или 1 година от 2012 г. има подкрепа от нас, заяви Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ.

Тя окачестви като добро закриването на агенцията за държавния резерв, като посочи че още няколко такива ведомства могат да бъдат затворени. Като пример тя даде Комисията за защита на личните данни, Агенцията за българите в чужбуна, Комисията за борба с трафика на хора и др.

На въпрос на Money.bg каква е най-подходящата стратегия за предстоящото през 2013 г. погасяване на главницата по еврообликации на стойност 1.8 млрд. лева Петър Ганев заяви, че най-плавно това ще може да стане с нова емисия на дълг, каквато е и световната практика.