Днес кралица Елизабет II става най-дълго управлявалият монарх в историята на Великобритания. Макар страната ѝ да е загубила известно влияние в света, кралицата е управлявала през безпрецедентен период на създаване на богатство.

Времето на нейното управление беше маркирано от възхода на супербогатите. Появата на милиардери финансисти, предприемачи и шейхове остави жената, която наследи един от най-богатите тронове в света през 1952 г., относително „бедна" след малко повече от шест десетилетия, макар и с дворци, конюшни и скъпи колекции от марки, пише Bloomberg.

Личното състояние на 89-годишната кралица, голяма част от което наследено от семейството ѝ, е около 425 млн. долара, според анализ на индекса на милиардерите на Bloomberg. Това е едва 3% от богатството на най-богатия британец Джералд Гросвенър - херцог на Уестминстър. Най-богатата жена в Европа Лилиан Бетанкур пък има състояние от 32 млрд. долара.

Монархията все още е една от най-ценните британски институции, на стойност от 87 млрд. долара (57 млрд. паунда) за Великобритания, според доклад на Brand Finance. Цифрата включва приноса към икономиката от туризъм и неща като ефекта на кралските бебета върху модните марки.

20 млрд. паунда в материални активи, включително Бъкингамския дворец, бижутата на Короната и Кралската колекция от изкуство, се държат в тръст за бъдещите поколения и не са лична собственост на кралицата.

Според сметките на индекса на милиардерите на Bloomberg за личното състояние на Елизабет Втора, тя притежава 75 млн. долара инвестиции, 160 млн. долара активи, наследени от майка ѝ, собствено имущество за 110 млн. долара, колекция от марки за 75 млн. долара и Кралската конюшна, оценена на 10 млн. долара.

Кралицата наследи имуществото на майка си на стойност 70 млн. паунда през 2002 г., според доклад на BBC News от тогава.

Към днешна дата Елизабет Александра Мари е кралица от 63 години и 216 дни. Тя надминава своята прапрабаба кралица Виктория, която циментира положението на Британия като суперсила с империя, разпростираща се до почти една четвърт от земната повърхност на света.

Bloomberg не е включил 15-процентовия дял на кралицата от печалбите от имението Crown Estate в нейното състояние, защото парите се използват за покриване на издръжката на двореца, заплати и други разходи на кралското семейство.

Дори да не е сред най-богатите хора във Великобритания, кралица Елизабет II все пак има повод за радост, тъй като кралските дворци, земи и арт колекции могат да накарат всеки милиардер да ѝ завиди.